Mentorer och adepter blev informerade om Gävle kommun i KS-salen, där Kommunstyrelsen håller sina möten. Helen Åkerlind berättade att kommunalskatten i Gävle inte kommer att höjas, vilket innebär att Gävleborna får jämförelsevis lägre kommunalskatt eftersom det är många svenska kommuner som höjer skatten nästa år.
– Gävle kommun har förhållandevis få politiska nämnder, vilket innebär en lägre kostnad jämfört med andra kommuner, sa Helene Åkerlind.
Omvårdnadsnämnden och Utbildningsnämnden har störst budget av nämnderna i Gävle.
Det är Allianspartierna som har makten i Gävle sedan årsskiftet och man har haft hög prioritet på företagarfrågor. Det pågår bland annat en utredning om Gävle ska vara kvar i kommunförbundet Inköp Gävleborg eller om man ska inrätta en egen organisation.
- För en kommun i Gävles storlek vore det en fördel att ha en egen inköpsorganisation, sa Helene Åkerlind. Men för mindre kommuner är det mer fördelaktigt att tillhöra Inköp Gävleborg, som kan rekrytera kompetens som mindre kommuner annars inte skulle ha råd med.
Det finns också stora ambitioner att förbättra placeringen i Svenskt Näringslivs mätningar av företagsklimatet.
– Senaste placeringen var den lägsta hittills, men vi har ambitionen att komma till rätta med de problem som orsakar den låga placeringen, sa Helene Åkerlind. Och då är inköpsfrågorna av stor betydelse.
Gävle kommuns Företagsservice är en service för att förbättra Gävles näringslivsklimat och som erbjuder en lättare väg in för både enkla frågor och mer komplicerade samordningsärenden för kommunens företagare. Företagsservice kortar både ledtider och beslutsvägar och ger en tidsvinst och effektivisering för både företagaren och kommunens handläggare
Gävle kommun växer och om den nuvarande ökningstakten fortsätter ökar invånarantalet från dagens 100.000 till 120.000 år 2030.
– Vi gör en översyn av infrastrukturen, det vill säga gator och vägar, sa Helene Åkerlind. Vi kanske behöver en ny ringlinje för idag använder många E4, men det är inte säkert att den räcker till 2030.
Helene Åkerlind har en strikt hållning till mutor och tackar alltid nej till inbjudningar till teater, idrottsevenemang mm.
– Det finns en bra hemsida som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har och som ger bra vägledning, sa Helene Åkerlind.
Information om korruption: http://linode.learnways.com/skl/korruption/
Årets mentorsprogram avslutades med att Helena Torstensson, samordnare, delade ut diplom till både mentorer och adepter.
Snart är det dags för starten av det kommande mentorprogrammet och då är det Ann-Christin Käll, verksamhetsansvarig på NyföretagarCentrum, att ta över om samordnare.
För den som funderar på att starta eget kan kontakt NyföretagarCentrum för en kostnadsfri rådgivning.