Är det möjligt att förlåta en missbrukare trots alla smärtsamma minnen? Ståupp-komikern Anna Siekas berättar öppenhjärtligt om sin uppväxt med en alkoliserad far, om ilska och sorg men också om att våga se människan bakom missbruket, att våga förstå och att kunna förlåta.

Med humor och ärlighet delar Anna med sig av sina upplevelser som medberoende. Hon kritiserar hur samhälle och myndigheter bemöter den som har alkoholproblem och berättar om frestelsen att själv döva sin ilska och ångest med alkohol. Anna berättar om hur hon använt humorn som en överlevnadstrategi och frågar sig varför det är så svårt att tacka nej till alkohol i dagens Sverige:

- Som ung låtsades jag att dricka och bli full för att få ”tillhöra” de andra i gänget. Egentligen var jag livrädd för att bli full, men det finns ett oerhört socialt grupptryck när det handlar om alkohol, inte bara då man är ung utan också när man har blivit vuxen. De gånger jag snällt tackar nej till att dricka för att jag har valt att låta bli så finns det alltid någon som säger ”Men ett glas skadar väl inte?”. Den repliken har jag hört förr då pappa försökt att avstå att dricka. Men ett glas kan visst skada, det beror på vem som erbjuds glaset och hur den personen kan hantera det glaset, konstaterar Siekas.

Anna Siekas tycker att det är en självklarhet att delta på Stockholm Pride då det är att stödja allas rätt till samma rättigheter oavsett vem du älskar.
- Kärlek är aldrig fult. Jag blir ledsen när jag hör människor kalla Pride ett jippo. Pride berör viktiga frågor som behöver lyftas som svar på den okunskap som möter homo- och bisexuella människor, transpersoner och de som inte vill sätta etikett på sig själva, säger Anna Siekas.

- Jag hoppas utöver mitt samarbete med nykterhetsrörelsen också få möjlighet att göra framträdande som komiker i Pride Park och träffa människor, hälsar Anna Siekas.

Komikern och föreläsaren Anna Siekas kommer att hålla föredraget ”Bara ett glas kan visst skada, det beror på vem som erbjuds det” på Stockholm Pride i samarbete med Nykter Pride. Annas föredrag hålls 2 augusti 2013 klockan 17.00 på Kulturhuset i Stockholm.

Ytterligare information
Anna Siekas, 072-5513334, info@siekas.se
Webbsida http://www.siekas.se
Kristine Eldestam, Pressansvarig, 08-55536225, siekas@grensmans.se
Linda Tjälldén, Nykter Pride, 072-2270207, linda.tjallden@iogt.se
Bilden på Anna är tagen av Linnea Brundell.