Utgå från båtens behov

Hur du ska sköta om din båt beror på vilket material den är tillverkad av. Andra saker som avgör är hur gammal båten är och hur du använder den. En äldre träbåt kräver oftast lite mer omtanke och jobb än en nyare båt i glasfiber eller aluminium. Det är viktigt att rengöring och förvaring sker på rätt sätt utifrån båtens material.

Tvätta och lägg på ytbehandling

En av de viktigaste faktorerna när det gäller skötsel av din båt är rengöring och att lägga på rätt ytskydd. Båtens skrov och däck blir slitna av smuts, sjögräs och saltvatten. Även solen gör åverkan på ytan. En sliten yta gör det dessutom lättare för havstulpaner att få fäste.

Skölj alltid av båten först med färskvatten innan du skrubbar den. Är ytan våt är det lättare att få bort sjögräs och havstulpaner. Använd alltid milda rengöringsmedel, helst utan giftiga ämnen. Det minskar inte bara risken för att skada ytan, det blir även mindre påverkan på miljön. Har båten gammal färg eller ytbehandling, rekommenderar vi att du gör rent båten på en spolplatta för att undvika att giftiga ämnen sprids i naturen.

När du rengjort båten bör du lägga på en ny ytbehandling med ett högkvalitativt polish eller vax. Det ger ett bra skydd. Tänk även på att kontrollera metalldetaljer som kan börja rosta och skydda dem med bra smörjmedel eller byt ut om de är illa åtgångna.

Underhåll av motor och batteri

En båtmotor måste få underhåll för att den ska vara säker och fungera korrekt. Du bör alltid följa de rekommendationer som tillverkaren ger vad gäller service som olje- och filterbyten. Är du inte kunnig på motorer är det bra att lämna in den för service för att kontrollera drivremmar, bränslesystem och kylsystem. Genom att ta väl hand om motorn minskar du risken för motorstopp på öppet vatten.

Precis som med motorn bör du se över batteriet så att det är fulladdat och utan korrosion. Batteriet är en viktig komponent för att du ska ha ett fungerande elsystem på båten.

Kontrollera insidans och utsidans kondition

Skrov och däck ska alltid kontrolleras regelbundet, så att skador eller sprickor som kan orsaka att vatten kommer in i båten upptäcks. Har båten sprickor kan det förvärras när det blir frost och kallt. Ett bra tips är att lyfta upp båten med jämna mellanrum för att kontrollera hela skrovet.

Men du bör också se över båten invändigt, även dynor och textilier. Fukt blir lätt till mögel om inte interiören får torka ur. Ett smart sätt att få kontroll på fukten är att ställa in fuktbollar eller skaffa en avfuktare som suger åt sig fukten.

Ta hand om rep och segel

Har du en segelbåt är det A och O att gå igenom båtens segel. Är ett segel trasigt, reparera det eller köp ett nytt. Det gäller även rep, förtöjningslinor och repslag till ankare för både segelbåtar och motorbåtar. De kanske är ansatta av mögel eller har blivit skadade. Då är det bättre att byta ut och köpa nytt än att chansa. Du kan köpa bra båttillbehör hos Moory som håller mycket hög kvalitet.

Förvara båten rätt på vintern

Även om det går att låta båten ligga kvar i vattnet när det är milda vintrar är det oftast bättre att ta upp den för vinterförvaring. Då är den skyddad från frost och ger dig möjlighet att lättare utföra kontroller och reparationer. Skydda båten med en presenning som andas för att minska risken för mögel och fukt.