Föreläsarna redovisade skillnader i både kultur och ledarskap mellan Japan, USA och Europa som påverkar arbetet kring Lean dvs begränsa resursslöseriet. Målet vid införandet av Lean för ett företag/organisation är med andra ord att nå kontinuerliga förbättringsarbeten i verksamheten.

– Seminariet hade ett "runda-bord-samtal"-upplägg vilket gjorde att platserna var begränsade. Det blev högt tryck på anmälningar och vi fick dra ett streck vid 35 deltagare, berättar Gunnar Herdin, bitr. föreståndare för CLIP.
– Som Bengt Halling, Tekn.Dr. nämnde så är det viktigt att göra rätt från början och uppmärksamma människans betydelse vid implementation av Lean, fortsätter Gunnar.

– Det här var ett bra upplägg med akademisk, teoretisk bakgrund kopplat till praktisk tillämpning — och framför allt den bra dialogen som blev när vi delgav varandra erfarenheter och funderingar i gruppen, sade en av deltagarna.

– Vi vill tacka både föreläsare och alla deltagare för stort engagemang.
Vi ser fram emot en spännande vår, hälsar Gunnar.

För mer information kontakta Gunnar Herdin, telefon 0760-20 76 00, e-post: gunnar.herdin@hig.se. http://www.hig.se/clip


_______

CLIP är Centrum för logistik och innovativ produktion.
Det är en samlad satsning vid Högskolan i Gävle riktad till företag inom regionen Gävleborg med ett femtontal SME-inriktade forsknings- och utvecklingsprojekt som bas. Uppdragsutbildningar genomförs inom logistik och innovativ produktion. Lean, Toyota Production Systems, Produktionslyftet är några exempel. Samverkan sker genom nätverksbyggnad med existerande och nya företagsnätverk i regionen. Seminarieserier genomförs kring exempelvis strategisk inköp, leverantörsutveckling, innovation, Supply Chain Management med deltagande från företag, organisationer, forskare och lärare. Särskilda aktiviteter sker för bättre miljö med fokus inom områden SCR och uthålliga Supply Chain.