Leader Gästrikebygden har varit officiellt verksamt sen i november 2008 och tog ikväll (9 mars) de första efterlängtade projektbesluten:

- Det har varit demokratiska och engagerade diskussioner kring alla projekten, mycket tack vare att vår styrgrupp består av många aktiva människor från hela Gästriklands offentliga, privata och ideella sektorer. Nu hoppas vi självklart att projekten skapar goda resultat! säger Kenneth Nyberg, ordförande i Leader Gästrikebygden.

Av de 28 ansökningar som behandlades beviljades 10 projektstöd till ett sammanlagt värde av 1,9 miljoner kronor.De antagna projekten finns spridda bland samtliga Gästrikekommuner och har som gemensam nämnare att de på olika sätt utvecklar landsbygden. Två av projekten är sk. paraplyprojekt varifrån bygde- och ungdomsprojekt kan söka maximalt 25 tusen kronor med snabb handläggning. Nu inväntar vi ett formellt godkännande av Länsstyrelsen och därefter kan projekten köra igång på allvar.

Alla sökanden kommer att få personlig feedback och motiveringar till besluten. De projekt som blivit beviljade kommer inom kort att finnas publicerade på http://www.leadergastrikebygden.se.



KORTA FAKTA OM LEADER
Leader Gästrikebygden är en ideell förening som driver ett av drygt 60 Leaderområden i Sverige som år 2008-2013 via Landsbygdsprogrammet kanaliserar ut projektfinansiering till utvecklingsprojekt i samverkan. I Gästrikebygden kommer ca 3,7 miljoner kronor att fördelas till projekt årligen. Finansieringen kommer från EU, Jordbruksverket, Gästriklands fyra kommuner och Region Gävleborg.