– Vilken resa Hofors har gjort! Kommunen har verkligen tagit till sig synpunkter från företagen för att förbättra företagsklimatet och nu ger det resultat, säger Lotta Petterson, Svenskt Näringslivs regionchef i Gävleborg.

Av länets kommuner har Hofors klättrat flest placeringar och tagit sig förbi fjolårets etta Ovanåker som också klättrar en bit.

– Ovanåker arbetar också aktivt med att förbättra företagsklimatet. Kommunen möter upp och träffar företagen vilket ger resultat. Även Ockelbo har skärpt sig och ett arbete har påbörjats i rätt riktning, säger Lotta Petterson.

Tyvärr ser det inte lika positivt ut i alla kommuner i länet. Årets dykare är Hudiksvall som tappar 25 placeringar sedan förra årets mätning. Ljusdal och Bollnäs får de lägsta placeringarna någonsin och Gävle backar till den lägsta noteringen på tio år. Även Nordanstig och Sandviken backar medan Söderhamn går fram en placering.

– Kommunerna i länet har en fortsatt stor utmaning i att förbättra företagsklimatet. Där företagen trivs skapas jobb och tillväxt och därmed också resurser till vår gemensamma välfärd. Ett effektivt och viktigt verktyg är att ha en gemensam plan, att sätta mål och följa upp efter vägen. Att veta vart man ska är både motiverande och inspirerande för att klara framtidens utmaningar, säger Lotta Petterson.

För mer information kontakta Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv, tel: 026-54 36 94.


Årets etta i rankingen är återigen Solna, tätt följt av Sollentuna och Nacka. Årets klättrare är Vännäs i Västerbottens län, som klättrar 107 placeringar till plats 109. Vimmerby i Kalmar län faller flest placeringar, från plats 129 i fjol till plats 257 i år. Skinnskatteberg i Västmanland ersätter Hällefors på sistaplatsen. Flera av landets största kommuner försämrar sin placering. Stockholms stad får med plats 96 sin lägsta placering på tio år. Malmö har med plats 153 aldrig rankats lägre.

Årets ranking bygger på enkätsvar från 31 400 företagare tillsammans med statistik från SCB och UC. Hela rankinglistan hittas på http://www.foretagsklimat.se.