"Vi kom i kontakt med Hydraulikklustret och Hiab via studentkårens arbetsmarknadsdagar i Linköping. Vi fick ett väldigt trevligt bemötande, så när det blev dags att söka exjobb kändes det naturligt att höra med dem. Dessutom ville vi till Norrland för längdskidåkningens skull, och vi tyckte att Hudiksvall låg lagom långt norrut."

Sedan januari bor och arbetar paret i Hudiksvall. Hydraulikklustret är den formella beställaren av exjobbet, och deras handledare och bollplank finns på Hiab, Marcus Rösth. Ytterligare två av företagen i klustret ingår i deras exjobb, nämligen Sunfab och Goodtech, så de jobbar med både kranar, pumpar och olika styrsystem.

"Vi har kontakt med många olika personer på företagen vilket är kul. Vi nyttjar den stora kompetens som finns för att finna smarta lösningar på de olika delarna i exjobbet. Vi har ju bara tjugo veckor på oss som exjobbare, så det är väldigt värdefullt att kunna få handledning på de områden som vi själva inte är specialiserade inom."

Uppdraget är innovativt och andas framtidstro. I korta drag går det ut på att utveckla en lösning för att driva en hydraulisk applikation med en elmotor och styra det på ett smart och energieffektivt sätt. Elmotorn drivs av batterier i stället för av dieselmotorn på lastbilen. Med denna nya lösning minskar både avgaser och ljudstyrka.

"Marknadspriserna på litiumjonbatterier sjunker väldigt snabbt just nu. De kan användas i både elbilar och i mobiler. Utvecklingen av de här lätta och energirika batterierna sker väldigt snabbt och kan bli intressant för vår applikation i samband med att priserna faller."

Amy och Johan är båda reglertekniker, fast med lite olika bakgrund. Amy studerar Teknisk fysik med inriktning Mekatronik, medan Johan läser Maskinteknik med inriktning Reglerteknik.

"Det här området är jättestort och det är omöjligt att sätta sig in i alla olika delar. Vi som är reglertekniker bidrar med en liten del i forskningen på området. Förhoppningsvis kan våra resultat mynna ut i något som kan användas i praktiken om några år."

De har redan fått fram spännande resultat, som kommer att visas i samband med en medlemskväll för Hydraulikklustret den 6 maj.

"Det blir roligt! Vi ska visa upp en testrigg av vårt system samt en modell med simuleringar och några smarta styralgoritmer för att få batteriet, elmotorn och hydraulsystemet att fungera tillsammans."

MER OM AMY
Ålder:24
Födelseort: Göteborg
Studieort: Linköping
Familj: Sambo Johan
Största intressen: Orientering och längdskidåkning
Bästa med Hudiksvall: Lagom stor stad med trevliga människor
Det gör jag om 10 år: Bor förhoppningsvis kvar här i södra Norrland och jobbar med att utveckla energieffektiva produkter
Det gör Johan om 10 år: Är mitt inne i ett nytänkande projekt!

MER OM JOHAN
Ålder:25
Födelseort: Skövde
Studieort: Linköping
Familj: Sambo Amy
Största intressen: Längdskidor och orientering
Bästa med Hudiksvall: Bra läge, både snö och ”nära” till södra Sverige
Det gör jag om 10 år: Utvecklar smarta produkter och tjänster
Det gör Amy om 10 år: Ingenjör som jobbar med något alldeles för avancerat för att kunna förklaras över en fika!