Paul Chek, San Diego, USA, har kallast för gurun inom funktionell träning. Han är en välkänd tränare som anlitats som konsult åt Chicago Bulls bland andra. 1995 startade han C.H.E.K Institute i USA som numera ger utbildning inom funktionell träning i flera länder. Han kan även ta åt sig äran för att ha breddat synen på funktionell träning - från att ha varit rehabilitering till en träningsform som är viktig för alla, inom alla sporter. Det är även mycket tack vare den här mannen som träning med pilatesbollar och coreträning blivit så populärt.

Paul Chek menar på att funktionell träning innebär att de stora muskelgrupperna ben, bål och rumpa är involverad i alla övningar och träning utav de mindre muskelgrupperna liksom kommer på köpet under rörelserna. Han förespråkar barfotaträning och anser att god ergonomi är det viktigaste i träningen. Men Chek menar också på att träningen bara är en del utav livet på vägen till välmående och ökade prestationer. Balans, den fysiska såväl som den själsliga samt god kost är andra delar som måste till för att få ut det mesta utav din träning.

Om detta handlar hans senaste bok "Konsten att äta, träna och må bra". Vill du ha en genväg till Cheks tankegångar utan att läsa boken kan du titta in på hans blogg http://www.paulchek.com