Det är inte ovanligt att det kommer in få anbud i de offentliga upphandlingarna. Det är av stor betydelse att få in fler anbud från små företag.
En ny rapport från Företagarna visar att andelen små företag (0-49 anställda) som deltar i offentlig upphandling fortfarande är 27 procent på nationell nivå.

Undersökningen visar dock även att det finns en potential i form av småföretagare i landet som idag inte deltar i offentlig upphandling, men som skulle kunna tänka sig att ta steget i framtiden. För att möjliggöra detta krävs dock att små företag upplever att offentlig upphandling är hanterbart. Här finns det tydliga utmaningar kvar.

Undersökningen visar att de huvudsakliga skälen till att små företag väljer bort offentlig upphandling är följande:
- Offentlig upphandling är för komplicerat och tar för lång tid. Omkring en fjärdedel av de svarande småföretagen har lämnat detta svar. Krångelfaktorn är alltså av stor betydelse. I detta sammanhang spelar alla de krav som ställs i upphandlingarna stor roll. De små företagen upplever att kravställandet blir alltmer komplext och svårhanterbart. Det är illavarslande att många av de små företag som faktiskt deltar i offentlig upphandling anser att krånglet i offentlig upphandling har ökat: Drygt 40 procent av dessa företag har svarat att det har blivit krångligare medan endast sex procent av dem anser att det har blivit enklare.

- Det är för mycket fokus på lägsta pris. Detta anges som huvudorsak av omkring en fjärdedel av de svarande småföretagen. Även lägsta pris-upphandlingar kan givetvis vara ändamålsenliga att använda och utesluter inte kvalitetskrav. De kan dock bidra till utvecklingen av prispress inom enskilda branscher. Det är därför viktigt att noga analysera vilken tilldelningsgrund som kan fungera bäst, utifrån vilken vara eller tjänst det rör och hur marknaden ser ut. Lägsta pris-upphandlingar kan riskera att stöta bort små företag, som ofta upplever att de kan erbjuda god kvalitet i sina leveranser, men som kan ha svårt att långsiktigt överleva och bedriva seriös verksamhet om det blir stark prispress.

- Kontrakten är för stora. 13 procent av småföretagen har lämnat detta svar. Småskaliga företag kan av förklarliga skäl ha problem att klara av storskaliga kontrakt. Det är av stor betydelse för små företag att kunna lägga anbud på mindre delkontrakt. De nya upphandlingsregler som införs till följd av EU:s nya upphandlingsdirektiv kommer innebära att upphandlande myndigheter alltid ska överväga att dela upp kontrakt i mindre delar. Om uppdelning inte sker ska detta motiveras. Förhoppningsvis ska det kunna leda till att ännu fler kontrakt kommer visa sig lämpliga att dela upp framöver – för att möjliggöra anbud från ännu fler små företag, bättre konkurrens och goda affärer.

Det är viktigt att stat, kommun och landsting beaktar detta. Vi behöver ta tillvara på den potential som finns för fler anbud från små företag i offentlig upphandling – för sund konkurrens och goda affärer för våra gemensamma skattepengar.