Just därför är det så olyckligt att det dyker upp ett förslag som riskerar att förstöra en del av det goda arbete som alliansregeringen gjort på företagarområdet. Jag tänker då på att alla arbetsgivare ska rapportera in kontrolluppgifter en gång per månad för alla anställda. Det finns stora problem i vissa branscher med oseriösa företag som konkurrerar på oschyssta villkor. Främst i byggbranschen där såväl fack som arbetsgivare har signalerat att man vill ha systemet och kanske även i restaurangbranschen. Alliansen har också på det här området tagit krafttag sedan 2006. Jag tänker då bland annat på kassaregisterlagen som försvårat för oseriösa företag, och även på kravet på personalliggare.

Jag tror inte på kollektiv bestraffning. Om det finns problem hos vissa branscher och företag, är det då rimligt att öka regelbördan och det administrativa krånglet med ca 1 miljard per år för att vissa inte sköter sig? Jag tycker definitivt inte det. Just nu bereds frågan i regeringen och inom kort är det meningen att det ska komma en proposition i frågan. Vi från alliansen har regelbundna träffar med ministrar och ansvariga statssekreterare och just nu gör jag och många med mig informationsinsatser för att peka på det orimliga i att ta till för stora åtgärder mot alla företag för att lösa ett problem som enbart finns i vissa branscher.

För de företag som har löneadministrationssystem så kommer frågan att vara enklare att hantera, men likväl blir det ett moment till som ska göras. Tid måste tas från annat och många företagare vill, liksom jag själv, lägga tiden på att utveckla nya produkter och arbeta för att öka försäljningen och därmed möjligheten till att anställa fler. Tyvärr finns det ibland en förmåga även från i övrigt genuint borgerliga personer att bli systemförsvarare istället för att stå på den enskildes sida mot systemet. Frågan om månatliga rapporteringar istället för årsvisa är en sådan fråga. Sedan är det inte någon hemlighet att Skatteverket är mycket skickliga lobbyister och opinionsbildare - för vem vill inte ha konkurrens på lika villkor mellan företag och att alla skatter och avgifter ska betalas? Det är så Skatteverket har drivit frågan och man har skickligt använt såväl fackliga organisationer som vissa arbetsgivarorganisationer som budbärare.

Vi får se var frågan landar när den är beredd och klar, men just nu är det viktigt att du som enskild företagare kanske skickar ett mejl till näringsdepartementet och finansdepartementet och beskriver hur du ser på den ökande administrativa bördan som det skulle innebära för ditt företag, och vad du istället skulle vilja använda din dyrbara tid till, istället för att arbeta gratis åt staten.

Lars Beckman
Riksdagsledamot Nya Moderaterna Gävleborg