Regeringens viktigaste vallöften som traineejobb, extratjänster och utbildningskontrakt har resulterat i ett fåtal platser. Dessutom basunerar regeringen gärna och ofta ut att sysselsättningen ökat med 120 000 personer sedan de tillträdde. Sorry, men det är inte regeringen som har skapat dessa jobb, utan många jobb har kommit med konjunkturen.

När det gäller utbildning har regeringen utlovat 70 000 utbildningsplatser – det är ett steg i rätt riktning - om det kommer att fungera. Bland annat nämner regeringen Yrkesvux som absolut är en välkommen satsning och ett steg i rätt riktning för en bättre matchning på arbetsmarknaden. Många företag har sedan länge flaggat för den tuffa utmaningen i att hitta rätt kompetens i rätt tid och vår region är i stort behov av fler utbildningsplatser som leder till jobb. Nu kommer ett stort ansvar att vila på kommunerna i vår region att snabbt samordna sig och anordna dessa efterfrågade utbildningar men också att den som ska yrkesväxla verkligen får tillgång till rätt utbildning. Här är branscherna en mycket viktig part till kommunerna i planeringen av utbildningsutbudet.

Vi kan också utläsa i regeringens budgetförslag att 150 000 fler människor kommer att klassas som ”höginkomsttagare” genom skattehöjningar. Räknat i antalet personer är det nästan lika många som hela befolkningen i Gästrikland! Det är i hög utsträckning kompetenser av akademisk karaktär som drabbas och som vår region är i stort behov av. Så med andra ord försämrar regeringen incitamenten till arbete, extrajobb och vidareutbildning genom att lägga en våt filt över engagemang, företagsamhet och flit.

Regeringens mål är lägst arbetslöshet i EU år 2020. För att nå det målet behöver tusentals nya jobb skapas i bara vår region. Därför krävs det en strategi som frigör utvecklingskraften och inte lägger sten på bördan för företagen, våra jobbskapare. Det har regeringen inte lyckats med i budgetförslaget för 2017 och det är olyckligt.

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv