Teknikinlärning ska in tidigt i träningen. Helst redan före 14-15 årsåldern. Teknisk inskolning med MAQ-träning är en effektiv form av styrketräning för barn.

Många aktiva har problem med sin teknik när dom styrketränar. Målet med MAQ är att utveckla den aktives funktionella rörlighet, styrka och neuromuskulära kontroll. Det är en metod som bygger´på långsiktigt tänkande. Ambitionen är att lära ut en god teknik i grundläggande idrottsliga styrkeövningar.

Ett 30-tal övningar syftar till att bygga upp en rörelsekontroll i bålen för att kunna utveckla styrka, snabbhet och kraft. Teknikinlärning ska in tidigt helst innan 14-15 årsåldern.

MAQ-metoden bygger på ett 30-tal övningar. Vissa givna nyckeldetaljer talar om när det är dags för den aktive att ta nästa steg i processen. Träningsschemat för MAQ löper på 10 veckor. Just 10 veckor har sin grund i studier som visar att det är den tid det tar att jobba upp en funktionell rörlighet.

Det är en process som är svår att skynda på. Vissa individer kan behöva längre tid på sej, kanske 15-20 veckor. Detr är viktigt att ha tålamodet.


Källa: Muskeln i focus, SISU Idrottsböcker skriven av Christian Carlsson, med Leif Larsson och Pierre Johansson båda Sveriges Olympiska Kommité SOK