MediYoga
När Akademiska Sjukhuset i Uppsala i januari 2014 började erbjuda Medicinsk Yoga, eller MediYoga som det också kallas, till alla sina cancerpatienter, så var det en naturlig resultatet av en utveckling som pågått inom den svenska vården sedan början av 2010. Då tog Danderyds sjukhus, som första sjukhus i Skandinavien in MediYoga som reguljär rehab till sina hjärtinfarktpatienter. Idag finns MediYoga på mer än 70 sjukhus, vårdcentraler och andra landstingsanknutna vårdenheter. Mer än 1200 personer inom vården har utbildat sig till MediYoga instruktörer.
Detta paradigmskifte är bland annat en följd av den forskning på MediYoga vid hjärtinfarkt som sjuksköterskan Maria Nilsson på Danderyds sjukhus har arbetat med sedan 2007, och ett arbete som Göran Boll bedrivit sedan 1997 då professor Irene Jensen vid Karolinska Institutet bjöd in honom att delta i den första svenska studien på yoga. Personer med kroniska ryggproblem testade då MediYoga under sex veckor och undersöktes av Irene Jensen och hennes kollegor. Den studien gav vad man på forskarspråk kallar ”signifikanta resultat”, det vill säga statistiskt säkerställda och entydiga resultat på smärta, sömn och olika självskattade parametrar (ängslan, oro och irritation).
Sedan dess har ett antal större och mindre studier genomförts på MediYoga. Bland annat gjorde Stockholms Universitet en studie på bankanställda år 2000 på yoga mot stress, där man jämförde yogan med Kognitiv beteendeterapi. Båda metoderna visade signifikans. 2004 började AstraZeneca testa MediYoga som rehab för sjukskriven personal och yogan jämfördes med all annan rehab och friskvård för de anställda. Yogan hamnade i topp och blev därefter en integrerad del av företagets rehabverksamhet sedan åtta år.
Maria Nilssons första hjärtinfarktstudie visade att MediYoga gav tydliga effekter på deltagarna, bland annat på blodtryck. Högstadieläraren Stina Widén som hade ett blodtryck på 190/110 när hon fick sin hjärtinfarkt hade efter 12 veckor med yogaträning sänkt värdet till 110/70.
Studien presenterades vid läkarstämman i Älvsjö 2009, där Maria Nilsson fick förstapris av Svenska Läkaresällskapet för bästa vetenskapliga framförande. Hennes nästa studie, som började vid årsskiftet 2009/2010, var på förmaksflimmer. Den visade också tydliga resultat och gav henne en Fil.Mag i MediYoga.
● Speciallärare på Cybergymnasiet i Stockholm genomförde läsåret 08-09 en kvalitativ studie med tydliga resultat, där elever med Aspergers och andra autism spektrum diagnoser tränade MediYoga en gång i veckan under två terminer.
● Sjuksköterskan Ewa Hägglund vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge testade MediYoga på patienter med hjärtsvikt och fann yogan lika verkningsfull som den bassängträning patienterna erbjöds på sjukhuset.
● Vid Nora vårdcentral lät sjukgymnasten Monica Köhn och hennes kollegor patienter med olika diagnoser träna MediYoga en gång i veckan under 12 veckor och fick signifikans på bl.a. ångest och andning.
● Specialistläkaren inom allmänmedicin Moa Wolff genomförde 2011 en studie i Skåne på MediYoga vid högt blodtryck som visade en sänkning av blodtrycket med bara 15 minuter yoga per dag. Mer än en miljon svenskar medicinerar för detta idag och Moa Wolff startade i oktober 2013 en ny stor blodtrycksstudie på MediYoga i Malmö (300 patienter).
● Professor Irene Jensen avslutade 2012 en ny större ryggstudie (150 personer) där MediYoga jämfördes med sjukgymnastik och besök hos ryggspecialist. I KI-rapporten står att MediYoga var den bästa metoden och att den enligt forskarna skulle kunna spara upp till en miljon kronor per patient och år för samhället om den sattes in först.
● Ortopedkirurgen Björn Brandt, en av grundarna till Spinecenter berättade i en intervju på TV4 hösten 2013 att han varmt rekommenderar MediYoga till sina diskbråckspatienter.
● Nya stora studier som startar under 2014 är en förmaksflimmerstudie på Danderyd (200 patienter) och en hjärtsviktsstudie på KS i Huddinge (150 patienter).
MediYoga är m a o idag med stora kliv på väg in i den svenska vården. Den erbjuds till personer med olika hjärtproblem, ryggont, oro och ångest, sömnproblem, stressproblematik, ätstörningar och cancer.

MediYoga
MediYoga är en svenskutvecklad yogaform som även sprids inom skolan, på svenska arbetsplatser, universitet och sedan 2009 även internationellt. Den består av mjuka fysiska övningar som passar alla åldersgrupper, koncentrations- och avspänningsmoment, meditation och djupavslappning. Medveten andning är den röda tråden. Instruktörsutbildningar för vårdpersonal finns på sex orter i Sverige och sju i Norge.

Göran Boll

Göran Boll, som är grundare av Institutet för Medicinsk Yoga, har arbetat med att sprida kunskap om yoga sedan mitten av 1990-talet. Han har utbildat lärare och terapeuter i yoga sedan 2000, medverkat i det mesta av den forskning som genomförts på yoga i Sverige, föreläst på arbetsplatser, inom vård, politik och näringsliv, på KI:s läkarutbildning, inom universitetsvärlden och även internationellt.

Referenser, länkar
http://www.mediyoga.se/?verk=forsk&list=sv – här finns alla ovan nämnda studier att läsa.
http://www.mediyoga.se/sjukvardsenheter.php - förteckning över alla sjukhus och VC som erbjuder MediYoga till olika patientgrupper.
http://www.ds.se/Om-oss/Nyheter/Danderyds-sjukhus-bra-pa-hjartsjukvard/ - Danderyds sjukhus berättar om verksamheten med Medicinsk Yoga.
http://www.stockholmssjukhem.se/Om-oss/Nyheter/en-nyhet/ - Stockholms Sjukhem berättar på sin hemsida om verksamheten med Medicinsk Yoga.
http://senaste.medicinskyoga.se/ - varje vecka in senaste nytt om MediYoga, forskning, internationella nyheter m.m.
http://www.parkinsonforbundet.se/meny2/Butiken/Presenter%20och%20hj%E4lpmedel.html – Parkinsonförbundet säljer MediYoga program på CD speciellt framtagna för Parkinson-patienter.