Att den rådande vargdebatten detta år är hetare än någonsin kan nog inte många ha undgått. Diskussionsunderlaget som debatterades flitigt vid årsskiftet var gällande kvoteringen av antalet vargar som skulle få fällas under jakten. När sedan Alfaparet i Amungenreviret skjutits så rasade djurvännerna mot jägarna och massmedia var inte sena med att uppmärksamma debatten. Om man läser kommentarer runt om i landet över artiklar som olika tidningar publicerat så råder det fullt krig mellan jägare och djurvänner i de flesta fall. Droppen för djurvännerna kom i januari när flertalet vargar sköts i Skånes Djurpark efter att de kommit på rymmen och tagit sig in i ett angränsande hägn med hjortar. Känslorna runt den redan heta vargdebatten svallade och fick nytt vatten på kvarn, och de två lägerna fick om möjligt en ännu större klyfta. De två olika lägerna består av de som är för vargjakten (representerade av jägarna) samt djurvännerna, som i huvudsak är emot jakten.

I och med att kommunfullmäktige i Nordanstigs kommun nu tagit ställningstagande om att Nordanstig skall bli Sveriges allra första vargfria kommun så kommer sannolikt påföljande debatt att väcka upprörda känslor och ont blod mellan jägarna och djurvännerna. Nordanstig kommun har dock inte något dokumenterat vargrevir eller ens känd vargförekomst. Ej heller så känner jag till något dokumenterat fall inom kommunen där en varg har åsamkat människa eller djur någon skada. Så varför över huvudtaget väcka en så pass laddad fråga om att ha fri jakt på varg som dokumenterat inte ens existerar i det omtalade området ? Detta får mig bara att tänka på talesättet att ”man ska inte laga något som inte är trasigt”. Detta verkar vara mer sensationsdravel och nyhetsmakeri än ett väl utarbetat förslag till viltvård.

Rent juridiskt så har inte kommunfullmäktige legitimt veto att besluta i frågan om fri jakt. När det gäller varg, som är ett fridlyst och utrotningshotat rovdjur, så är det Naturvårdsverket som har det övergripande ansvaret samt Länsstyrelsen som har det regionala ansvaret.

Frågan är, om det är etiskt och moraliskt rätt att tillåta fri jakt på varg i Sverige eller någon av Sveriges kommuner ? Den starkaste motiveringen för att öka kvoteringen vid jakt samt att argumentera för fri jakt är att vargen kan vara en allmänfara för männsikor och tam-/betesdjur. Men det som oftast glöms bort i argumentationen är att vargen är ett djur som följer sina medfödda instinkter, det skiljer djuret från människan. Männsikan styrs av egenvärderingar över vad som är rätt och fel, oftast kallat etik och moral. Människan har alltid ett val. I det här fallet har inte vargen fått något val alls, den skall straffas och avlivas för något som den inte har gjort. Var ligger de mänskliga värderingarna och strävan efter att få en rikare vargstam i Sverige i det här beslutet kan man undra…


// Patrik Larsson .


---

FAKTA VARGJAKTEN 2010: Varg (Canis Lupus) - Sveriges första stora vargjakt på 100 år där ca. 12.000 jägare deltog i vargjakten på 27 djur, det är 440 jägare per varg i genomsnitt. Senaste åren har flertalet personer vådaskjutits av jägare, varav ca 2-3 stycken avlidit varje säsong. Flera människor dör även av getingstick och huggormsbett varje år.