Enligt Boverket förbrukar en familj på 2 vuxna och 2 barn i medeltal ca 1 000 liter vatten per dygn, och där andelen varmvatten är ca 440 liter. Detta överfört på ett normalt hyreshus med ett 60-tal lägenheter kommer att ge en energibesparing på ca 125 000 kr per år. Förutsatt att fastighetsägaren installerar ett värmeväxlarpaket modell SPUAB Version 3.
OBS! Här ingår ett nytt material, som har mycket god värmeöverföring.

Detta åstadkommes genom att värmeväxlarna tar hand om stora delar av värmen i vattnet som kommer från duschar, badkar, handfat, diskhoar, toaletter, diskmaskin och tvättmaskin osv.

Som du kanske förstår så är SPUAB, ett till SITAB Sandviken Industriteknik AB, närstående bolag och där Sten-Åke ”Stenna” Holmström ingår som idéspruta och är en av grundarna.

För en gångs skull står vi nu äntligen inför en energibesparing som betalar sig snabbt, till skillnad från andra fantasifulla projekt som solceller, vindkraft, energiglasfönster m fl.
Pengarna tillbaka, efter installation av SPUABs värmeväxlare, ligger på mellan 18 och 36 månader och blir kortare ju fler lägenheter det finns i fastigheten.

Hör gärna av dig, om du vill veta mer om värmeåtervinning, till:
Sandvikens Projektutveckling AB
Dunderbacken 3, 811 93 Sandviken
070-8405799 eller 070-598 38 67
torsten@spuab.se, stenna@spuab.se
http://www.spuab.se