Solen värmer oss även molniga dagar och det är solcellernas uppgift att förvandla det ständiga flödet av solenergi till elektricitet. Solenergi har dessutom fördelen att inte lämna några restprodukter, inga utsläpp etc. Förnybar energi när den är som bäst.
Solstrålningen har upp till 1 000 W effekt per kvm och innehåller drygt 1 000 kWh energi per kvm och år i Sverige.
Solvärme
Solfångarna genererar värme och används främst för alla byggnader och anläggningar som har behov av varmvatten. Bästa värmeeffekten får man på sommaren. Genom att kombinera solvärmen med uppvärmning med biobränsle får man uppvärmning med nästan 100 procent förnybar energi.
Solfångare genererar upp till 700 kWh värme per kvm, beroende på system.
Solel
Solceller producerar elektricitet och kan anslutas till elnätet så att man tar till vara all el som produceras. Solcellerna kan placeras på taket och integreras med huset.
Solceller används också på ställen där det inte finns elnät, till exempel fritidshus, fyrar mm.
Solcellerna producerar el även när solen inte lyser! Utfallet blir lägre än när solen lyser, men räcker ändå för att tillföra el. Elmätaren måste bytas och det bekostas av elbolaget.
När el från solcellen inte kan utnyttjas förs överskottet till det allmänna elnätet – och får betalt för den! Hur det går till: http://egensolel.se/fakta/
El-Teknik i Gävle säljer och monterar solceller.
- Utvecklad teknik och lägre priser på komponenter har gjort det möjligt att få ekonomi även i mindre anläggningar för villor, bostadsrättsföreningar och företag, säger Hans engval, VD på El-Teknik. Alla anläggningar är berättigade till statligt investeringsstöd och man kan också få ROT-avdrag men man kan inte kombinera båda bidragen.
Man kan enkelt sänka sina elkostnader med uppåt 10 000 kr/år, inklusive den överskottsel man säljer!
Mer information: http://www.rexelenergysolutions.se