Tomas Ledin har hunnit fylla aktningsvärda 60 år men är sig onekligen lik när vi träffas på skivbolaget Universals lokaler i Stockholm. Han är ju välkänd som Sandvikens store son då han flyttade till staden och började på Hyttgatsskolan i fjärde klass. Musikintresset var stort från början och han tog pianolektioner och spelade klarinett i skolorkestern. När han gick i 6:an så hade Liverpoolvågen i form av den engelska musikrevolutionen slagit igenom med storm. Den unge Ledin tände på alla cylindrar och lärde sig snabbt de grundläggande ackorden på gitarr.
– Det var 10 i Topp som gällde. Jag lyssnade på band som Beatles förstås, men också Spencer Davis Group och Animals. Det var massor av ny bra musik, minns Tomas.
Första bandet hette The Bottles och han började redan då att skriva egna låtar.
– Vi var ju inte direkt några instrumentalister och jag kunde bara några få ackord men det var ett riktigt kul gäng. Bland annat var klasskompisen Erik Sundberg, som idag jobbar på SVT i Örebro, med och spelade trummor.

Från Hammargymnasiet till USA
På Hammargymnasiet läste Tomas Samhällsvetenskaplig estetisk linje och det stora personliga lyftet kom när han efter första året fick studera ett år i USA. Han fick genom stipendium möjlighet att tillbringa läsåret 1969-70 i Omaha, Nebraska och tog där High School Diploma, det vill säga studenten i USA inom Art Major då han studerade konst och oljemåleri.
– Det var enormt utvecklande och förändrade hela min syn på tillvaron. Det gav livet ett annat perspektiv på vad man kan göra med det.
Intresset för musiken tog dock överhand och efter att ha fullföljt studierna på hemmaplan så spelade han in sin första skiva Restless Mind 1972. Efter något år gick flyttlasset till Uppsala, där han läste musikvetenskap samtidigt som karriären tog fart, innan han flyttade till Stockholm 1979.
– Anledningarna var två. Dels så var jag redan här mycket och sedan var det som för så många andra att jag fann kärleken.
Tomas hade nämligen träffat sin Marie, dotter till den legendariske låtskrivaren och skivbolagsdirektören Stickan Andersson, som bland annat var med och grundade och lanserade ABBA. Marie arbetade själv i branschen så man kan lugnt säga att ljuv musik uppstod mellan de två.
Tomas var redan etablerad som artist med flera framgångsrika album i ryggen och reste samma år med som körmedlem på ABBA´s världsturne. Därefter accelererade karriären med flera framgångar. Bland annat vann han Melodifestivalen 1980 med låten Just Nu och 1982 kom jättesuccén Sommaren är kort som var med på albumet Gränslös. Efter att det 11:e albumet Captured släpptes 1983 så förvånade han många genom att året efter lägga den egna artistkarriären på hyllan.
– Jag kände då att jag faktiskt ville lägga av och göra något annat.
Naturligtvis släppte han inte musiken helt utan hjälpte under tiden andra artister med inspelningar och produktioner innan hungern och suget efter att åter stå på scenen och spela sin musik återkom.
– Många yngre vill ju bli kända och vara med dokusåpor etcetera men jag tänkte inte alls i de banorna. Det enda jag ville göra var att spela och sjunga låtar, resonerar Tomas. Att man sedan blir en offentlig person eller känd är ju en effekt om det går bra. Bekräftelsen är ju så uppenbar med applåder och det kan vara rolig att vara medveten om det, det gäller dock att inte bli för hookad på det.
Medierna har genom åren varit väldigt positiva och men även i vissa fall negativa till hans konstnärskap.
– Man får vara beredd på både och, men det är ju egentligen väldigt enkelt - det är betydligt roligare med bra kritik. Men man får inte göra för stor sak av det heller. Speciellt inte idag med Internet där alla söker sin egen information och skriver sin egen recension på nätet. Så för mig har alltid handlat om kontakten med publiken och hur den reagerar på det jag gör.

Rocktåg och slottsherre
På frågan om vilket som är hans personliga favoritalbum så framkommer det att han fortfarande är mycket stolt över debutalbumet Restless Mind som han spelade in vid 19 års ålder, med musiker som Janne Schaffer och ”Little Mike” Watson, samt albumet 500 dagar från 2009. Den skiva som haft störst betydelse för karriären är dock sannolikt Tillfälligheternas spel som utkom 1990. Den innehöll ett pärlband av hitlåtar och moderna klassiker som En del av mitt hjärta, Hon gör allt för att göra mej lycklig och En dag på stranden.
– Jag hade jobbat med den 3-4 år så visst var det en ordentlig satsning. Men jag hade faktiskt ingen aning om att det skulle bli en sådan monumental succé. Den sålde en halv miljon exemplar och jag kunde aldrig drömma om det genomslaget. Så det var en fantastisk rolig tid att få uppleva.
Efter det har han egentligen varit ständigt aktuell genom att bland annat starta Rocktåget och gett ut flera framgångsrika album liksom blivit avbildad på frimärke. Nelson Mandela bjöd in honom när han tog emot Nobels fredspris och vid sin presidentinstallation 1994. Tomas har även hunnit utbilda sig till qigonginstruktör och kan sedan förra året även titulera sig slottsherre då han tillsammans med entreprenören Torbjörn Blomqvist köpt Hesselby Slott som bedriver restaurang och konferensverksamhet. Genom åren har han även fått ett flertal priser och utmärkelser för sina insatser både som artist och för sitt sociala engagemang i flera frågor.
– Samhällsengagemanget är både viktigt och roligt, menar Tomas. Det är ju fantastiskt att ha ett yrke där jag kan använda min plattform till att hjälpa människor i min omvärld. Det är stort att kunna få göra det. Just nu är jag engagerad i Gula änglarna som arbetar för att hemlösa skall komma tillbaka i samhället. Jag hjälper dem med att organisera konserter och ibland är jag med själv.
Tomas medverkan i förra säsongen av det populära TV-programmet ”Så mycket bättre” bidrog till att ytterligare öka intresset för hans person och musik. Under hösten 2011 och våren 2012 har hans kritikerosade show Showtime gått för utsålda hus på Rondo i Göteborg och spelas under denna höst fram till mellandagarna på Cirkus
i Stockholm.
– Nu när jag gör fyra föreställningar i veckan så det gäller att ha ett visst schema. I princip så måste jag ju vara lika disciplinerad som en elitidrottsman då det är ganska krävande med två timmar på scen, så det gäller att ha fullt fokus. Äta och sova rätt samt planera tillvaron, det är viktigt. Jag går på gym, tar massage och akupunktur och försöker hålla mig i fysiskt bra trim. Söndag och måndag är ju min helg så då gäller det att vila och ta det lugnt. Tisdagar och onsdagar blir det en del intervjuer och möten sedan är det showtime torsdag till lördag. Jag är glad över att vara på benen och känner mig hyfsat frisk och fräsch, ler han.
Som låtskrivare och artist lever Ledin ett oregelbundet liv och har ingen egentlig vardag.
– Ibland kan jag ta ledigt långa perioder men som de senaste 1,5 åren har jag ju jobbat hela tiden. Det förändras hela tiden och det trivs jag väldigt bra med. Vissa år har jag gjort resor på 4-6 veckor men gitarren är ju alltid med och det är ofta då jag skriver låtar. Jag ser det ju egentligen inte som ett jobb utan som en fördel att få syssla men något som jag inte kan låta bli.
Förutom musiken och den senaste föreställningen så är familjen hans stolthet i form av hustrun Marie och sönerna John, 24 och Theo 20 år.
– Det är två fina pojkar som verkar klara sig bra i tillvaron.
Pappa Folke och mamma Margareta bor kvar i barndomshemmet på Skogsfruvägen i Sandviken och han har två systrar. Susanne är läkare i Gävle och Ann-Margret är sjukgymnast i Tokyo. Tomas bor på Östermalm i Stockholm men åker ”hem” med jämna mellanrum. På frågan om kontakt med gamla barndomskamrater och favoritplatser nämner han sina gamla klasskamraterna Roffe Eriksson och Ulla Sandegård.
– Roffe träffade jag faktiskt igår kväll och jag tycker att Högbo Bruk är riktigt fint.
Jag frågar om målsättningar, visioner och vad som driver honom vidare;
– Min erfarenhet är att det alltid dyker upp idéer med tiden. Jag är inte orolig för det kommer nya uppslag och tankar.
Han avslöjar också att en ny platta är inspelad men inte mixad och klar. Som återkoppling på Så mycket bättre utesluter han inte möjligheten att kanske även göra en skiva med material av andra artister då jag nämnde Rod Stewart framgångar med klassiska amerikanska evergreens.
– Men jag skulle nog inte gå så långt tillbaks i tiden utan hålla mig till 80-, 90- och 2000-talet då det gjordes fantastiskt mycket bra musik med låtskrivare som Peter LeMarc, Plura, Mikael Wihe och Eva Dahlgren till exempel. Innan TV-programmet hade jag faktiskt inte sjungit andras låtar på svenska men det var ett mycket roligt projekt.

Ledin Showtime
Nästa stora projekt är dock att ta ”Ledin Showtime” på en arenaturne som går till elva städer under elva helger med start i februari fram till maj. Tillsammans med musiker, dansare och körsångare garanteras en visuellt spektakulär och avancerad scenproduktion där Tomas bjuder på en resa i högt tempo genom hela sin musikaliska karriär. Intresset är vid denna pressläggning redan så stort att flera extraföreställningar har bokats in.
Men dessförinnan skall naturligtvis julen firas traditionsenligt med den närmaste släkten och jag frågar om någon personlig julhälsning att dela med sig av.
– Passa på att slappna av under helgerna, ta det lugnt och umgås med nära och kära. Många har det ensamt under helgerna. Bjud hem, samtala och dela med er av gemenskapen. Det mår vi alla bra av. God jul.
Det skall vi göra. Man kan lita på Tomas Ledin, han är på gång och snart på en arena nära dig.

Fotnot: 1-2 mars Gävle Läkerol Arena

Text och foto: Joe Formgren