Högbo GIF bjuder på en ungdomstävling i klassisk stil i skidparadiset Högbo Bruk, Sandviken, den 3 februari. Extra roligt är det att vara publik då det är gemensam start och något längre banor. Fina priser och presentkort till bästa klubb.
En riktig skidpropaganda kan man säga om Barnens Vasalopp, som arrangeras i direkt anslutning till Högboskidan. Barnens Vasalopp i Högbo har blivit Sveriges största med flera hundra startande. Alla som kan stå på ett par skidor är välkomna. Man kan välja banlängd mellan 90 m, 900 m och 2,5 km. Skidor får man låna om man vill. Startavgiften är 20 kr. Alla får medalj och bjuds på korv, dricka och bulle. Dessutom bjuds på en riktig vasaloppsstämning med musik, vätskekontroller och flygande reportrar. Start kl 12.30. Anmälan kan göras på plats från kl 10.30.


Den 17 februari, två veckor före Vasaloppet, går en av Sveriges största långloppstävlingar, Bessemerloppet i Högbo. Tävlingen är även final i 2013 års Tiger Balsam Ski Tour. Starten går kl 11.00. För att väntan på första varvningen inte ska kännas lång för publiken, inbjuds till en stafett på snöskor.

Bessemerloppets historiska bakgrund ligger 150 år tillbaka i tiden då Sandvikens järnverks utveckling är en följd av de första bessemerblåsningarna i Edsken, där starten var från början. Numera är tävlingen ett varvlopp i Högbo, 3 x 17,3 km = 52 km och gäller bl a som seedningslopp till Vasaloppet och Tjejvasan vilket brukar betyda en bättre startposition i dessa tävlingar. Det finns även en motionsklass där man åker ett varv, d v s 17,3 km. Mer information finns på http://www.hogbogif.org.

Vasaloppssegrare och framstående vasaloppsåkare testar formen på Bessemerloppet i Högbo inför Vasaloppet som avgörs två veckor senare.

Snöskor lottas ut bland de som provar på.
I väntan på att de första åkarna ska komma in för varvning så bjuds publiken i år på en snöskostafett med inslag av löpare från snöskolandslaget. Även publiken får möjlighet att prova på snöskolöpning - numera en stor sport i Europa. Ett par snöskor lottas ut bland de som provar.