Smygpremiär blev det den 13 mars med pannbiff eller veckans fisk, stekt strömming. Husmanskost verkar bli melodin på Stora Vall!
– Mitt företag Personal-Partner har huserat i huset några år och vi jobbar med bemanning inom restaurangbranschen så jag känner att vi har outnyttjade resurser, säger Marie Berg, VD på Personal-Partner och Stora Vall. Syftet med vår satsning med luncher på Stora Vall är att kunna få fler med högre kompetens, både inom kockyrket och servering.
"Praktisk Lunch på Stora Vall" kommer att ge praktikanter möjligheter att lära sig yrket och sedan få chansen till både extra jobb och fasta tjänster genom Personal-Partners rekryteringsarbete. På Stora Vall lagas all mat från grunden och all mat serveras till bords, vilket förstås också uppskattas av gästerna.
- Våra handledare Lasse och Kattis har många års erfarenhet i yrket och de ser fram emot att få dela med sig av sina kunskaper till våra praktikanter, säger Marie Berg. Vi samarbetar med Länsstyrelsen i projektet " Från Vision till Verklighet" och arbetar tillsammans med Arbetsförmedlingen och våra närmaste restaurangskolor för att rekrytera praktikanter.
Första april är de första praktikanterna på plats.
- Stora Vall hyrs sedan tidigare ut för konferenser, events, minnesstunder mm, men nu är det dags att göra huset mer levande genom att öppna lunchservering på vardagarna, säger Marie Berg.
Huset byggdes på 1800-talet som lantbruksskola. Regementet I14 tog över 1905 och då blev Stora Vall en period bostad för översten. När Högskolan i Gävle tog över området fick studentkåren använda det för sin verksamhet. I början av 2000 tog Kaj Johansson över lokalerna och öppnade restaurangen 2002.
– Det är ju historisk mark för Gävleborna så vi känner ett ansvar för att öppna upp för alla Gävlebor, säger Marie Berg. Vi ser fram mot att kunna öppna uteserveringen i sommar med stans vackraste vy över Gavleån och Boulognerskogen.
Vad tycker lunchgästerna som kom på tisdag den 14 april?
- Det blir jättebra för oss eftersom vi bor grannar, sa Göran Bäck, Esri S-Group. Och så är det väldigt trevligt med husmanskost!
– Fantastiskt bra, både mat och bordsservice, sa Jan-Erik Flodström. Dessutom bruna bönor med fläsk idag och så den här miljön, vad mer kan man begära!
– Jag var även här igår måndag och det var också väldigt gott, sa Bengt Anefall. Det är precis lagom för en fin promenad från stan och sen kan man åka buss tillbaka om man vill.
Bengt Anefall rekommenderar Stora Vall och det är väl bara att instämma!