För många i Gävle med omnejd är Snögrens Sport en institution i sport- och cykelvärlden. Ingenting har förändrats, man är fortfarande en stark aktör bland regionens sportfantaster, föreningar och för gemene man. Det finns förstås fler aktörer på marknaden nu än för 60 år sedan men allt eftersom förutsättningarna har förändrats har man tagit noggranna strategiska beslut och dessa ligger till grund för butikens framgångssaga.

Fyra år efter att Charlie Snögren öppnat butiken började Hans-Ove Hansson att arbeta där. Han var då 16 år. Efter ytterligare några år fick Hans-Ove erbjudande om att köpa butiken och han nappade direkt.
– Ja, det var en stor chans för mig och på den tiden också modigt, berättar Hans-Ove, idag en glad pensionär som har svårt att hålla sig borta från butiken.
– Butiken har varit en stor del av mitt liv så det är klart att hjärtat finns kvar där även om jag inte äger butiken längre. Jag hälsar på och hjälper till så ofta jag kan, säger han.

Det skulle dröja ända fram till 1981 innan Hans-Ove fick sällskap i ägarbilden. Lars Holmgren och Bengt Sjöström var kollegor och avdelningschefer på Tempo, bland annat på sportavdelningen. Med ett brinnande intresse för sport och idrott började de fundera på att starta en egen sportaffär. Innan de visste ordet av blev de istället delägare i Snögrens Sport tillsammans med Hans-Ove som Bengt kände sedan tidigare genom ett gemensamt engagemang i Gävle Cykelamatörer. Hans-Ove var aktiv cyklist, sekreterare och sedemera även ordförande i klubben. Bengt tillhörde en gång Sverigeeliten och var tredje bästa ungdomscyklist i ett par år i rad.

Många kändisar i butiken
Butiken har många gånger haft gediget besök av idrottskändisar till exempel Sixten Jernberg, Bojan Križaj, Ralf Edström, Mats Wilander, Kevin Keegan med flera. Det händer fortfarande att det kommer celebra besök. Både som en del av idrottsmännens egna PR-kampanjer men det finns ju många stora idrottsmän i regionen och de besöker butiken regelbundet.
– De gillar väl att både handla och slänga käft med oss, skrattar Lasse.

Ett annat roligt minne är alla externa utförsäljningar butiken haft.
– Vi har haft många utförsäljningar, ofta i julruschen, i allt från Folkets Hus till stora bilhallar och källarlokaler. Det var ett enormt tryck hela tiden. Vid ett nattöppet fick vi ringa in folk som kunde agera dörrvakter, berättar han. Det var påfrestande men otroligt roligt och framför allt vinstgivande, berättar Bengt.

Allt under ett tak
Team Sportia har bytt affärslokal fem gånger. Från de 50 kvm man startade med på Nygatan 10 via bland annat 850 kvm på Nygatan 33 till nuvarande 1000 kvm på Marielund i Gävle. Dessutom har butiken haft syskonföretag i Valbo Köpcentrum, Sandviken och Hofors. Under en period fanns också en butik vid Stortorget men när flera stora sportbutiker etablerade sig runt Stortorget och nedre delen av Nygatan mer eller mindre dog som affärsgata och tog man det strategiska beslutet att koncentrera sig på en enda butik, vid en plast något utanför stadskärnan - Marielund. Butiken i Valbo Köpcentrum stängdes således och även de i närliggande orter avvecklades.

– Det kändes helt rätt att satsa på den egna fastigheten i Marielund, intill Willys på Norr. Läget är perfekt och det är gratis parkering, säger Bengt Sjöström. Under november kommer en ut- och ombyggnad av fastigheten att ske och det kan bara bli bättre, säger han.

Ny ägarbild
För ca ett år sedan sålde trion verksamheten till fyra Uppsalakillar som också äger butiken vid Boländerna i Uppsala. Medan Hans-Ove och Lasse har dragit sig tillbaka jobbar Bengt kvar. Hur länge till vet han inte.
– Jag fortsätter så länge jag tycker att jag har något att ge, säger han. Just nu jobbar jag 75% och endast med klubbar, skolor och företag och det passar mig bra.
– Jag har fullt förtroende för den nya ägarkvartetten, det blir kul att vara med och följa utvecklingen ett tag till, avslutar han.

Fredrik Söderlund är en av de nya ägarna. Han ser mycket positivt på framtiden.
– Vi ska verkligen försöka bevara och förädla den så kallade "Snögrensandan" som vi har förstått sitter "i väggarna" här. Många i personalen har arbetat här sedan lång tid tillbaka och deras långa erfarenhet, serviceanda och kunnande är helt ovärdeligt för oss och våra kunder och det ska vi ta vara på, säger han.

– Utbudsmässigt ska vi också fortsätta i samma spår. Vi är en hårdvarubutik och de områden vi är bäst på är hockey, längdskidor, cyklar och skor. Alpint kommer starkt också. Självklart tillkommer konfektion kring respektive idrott. Vi ser det som ett mervärde och en service att kunna erbjuda kunden en helhet i form av både hårdvaran och rätt kläder att utöva sin idrott i, fortsätter Fredrik.

Lite influenser från den nyöppnade Uppsalabutiken kommer nog märkas i Gävle på sikt.
– Vi kommer vidareutveckla vårt tidigare motto dvs "att hjälpa kunden till vilket pris som helst", berättar Tomas Lindstein, butiksledare på Team Sportia i Gävle.

Vidareutvecklingen innefattar dels en ombyggnad i november där man fokuserar på att göra det lättare för kunden att hitta i butiken, det ska vara lagom mycket att välja på och det ska bli lite mer tilltalande för tjejer också.
– Vi jobbar också med att förbättra serviceverkstaden eftersom det är en stor del av verksamheten, säger Tomas.

– Sedan ska vi också fortsätta att jobba med fokusgrupper som redan startat i Uppsala, berättar Tomas. Till exempel finns det en grupp med över 300 cykelfantaster som på regelbunden basis hittar på aktiviteter tillsammans. Det finns också grupper inom till exempel längdskidåkning och löpning. Alla aktiviteter som anordnas anpassas så att alla kan vara med och vi kommer att samarbeta med olika föreningar. Även med Svenska längdskidåkningslandslaget som Team Sportia centralt har tecknat samarbetsavtal med.

En av de nya delägarna i Team Sportia XL är ingen mindre än Magnus Ingesson, före detta förbundskapten i Svenska längdskidåkningslandslaget, Årets idrottsledare och numera Charlotte Kalla och Anna Haags tränare. Magnus är ett stort namn inom längdkretsar, likaså hans bror Patrik som också är en av de nya delägarna.
– Det de inte kan om längdskidåkning är inte värt att veta, skrattar Tomas. – Det borgar också för mycket professionella vallautbildningar i vinter, berättar Tomas entusiastiskt.

Butiken har idag 11 anställda plus extrapersonal när det behövs och omsätter ca 27 miljoner kronor. Med ombyggnationen i november blir det ett bättre flöde i butiken och med lite idéer á la Uppsala förväntar man sig en ökning med 10 miljoner kronor till inom de närmsta åren.

I maj firar man alltså sitt 60-årsjubileum med pompa och ståt. Det firas under en och en halv vecka med erbjudanden och allehanda överraskningar. Vi säger grattis till den sportiga
60-åringen!

Text: Helena Fahlstedt • SvenskPress.se

För mer information kontakta Fredrik Söderlund,
0732-30 07 11, fredrik.uppsala@teamsportia.se
http://www.teamsportia.se

_______

Fakta:

Team Sportia är en av de ledande sportkedjorna på marknaden med 117 butiker i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Hos oss arbetar mer än 700 personer som alla älskar sport.
Försäljningen 2009 uppgick till 2,3 miljarder kronor. Våra sportbutiker besöks varje vecka av mer än 600.000 människor. Team Sportia arbetar med ca 2 000 klubbar vilket innebär ca 200 000 idrottsutövare på olika nivåer.
Vi säljer cirka 800.000 par skor varje år. Vi säljer ca 80 000 cyklar om året vilket gör oss till en av de största cykelhandlarna i Sverige.

Hög servicenivå, utveckling och kunskap är våra hörnstenar. Det är också en viktig del i byggandet av det framtida Team Sportia. Vår största tillgång är näst kunden personalen som jobbar i våra sportbutiker och på huvudkontoret.