På senvåren lanserades möjligheten för unga på landsbygden att med stöd av Leader Gästrikebygden förverkliga idéer i projektform. Det första ungdomsinitiativet är nu slutfört, i Gästrike Hammarby finns det numera en flyttbar miniramp för skateboardåkning anpassad för nybörjare. Initiativtagare och projektledare för detta har varit två tjejer i 20-års åldern som själva gillar att åka skateboard:
- Vi är ett gäng som tillsammans brukar åka till andra orter och skejta eftersom det inte fanns någon bra yta att åka på i Gästrike-Hammarby. Vi tyckte att det var ett problem, framför allt för de som är yngre än oss som alltid är beroende av att deras föräldrar skjutsar dem. Vi såg helt enkelt ett behov av en ramp, som kan vara bra för alla i trakten som vill lära sig att åka skateboard på fritiden, säger projektledarna Hanna och Isabell.

Tjejerna sökte och beviljades maximalt 25 000kr för att täcka kostnader i samband med bygget mot att de tillsammans med andra intresserade satsade lika mycket i form av arbetsinsatser i projektet. Något de uppfyllt med besked. Under sommaren har de i samtal med kommunen och en privat markägare i byn ordnat plats för rampen, tagit reda på hur den smartast kan konstrueras och sen byggt den tillsammans med 15 andra personer som engagerade sig i projektet:
- Vi hade ju aldrig gjort sådant här förut så vi researchade lite på nätet och så fick vi bra tips på de tekniska detaljerna från Nicklas Wikblom som har lång erfarenhet av rampbyggen. Först tänkte vi bygga i stål, men vi ändrade till trä eftersom det tog för lång tid att få materialet och skulle bli väldigt dyrt. Pengarna från Leader täckte materialkostnaden, men sen har vi lagt massor av egen tid i projektet. Vi har fått en del material sponsrat från lokala företag och dessutom var det många ungdomar som gärna hjälpte till med själva byggandet, berättar projektledarna.

Förutom genomförandet av projektet ingick det att slutrapportera muntligt och skriftligt. Den muntliga presentationen höll de för Leaders styrgrupp i slutet av augusti. Deras smittande engagemang och förmåga att lösa de problem som uppstått under projektet imponerade på åhörarna:
- Dessa två härliga tjejer har gjort ett kanonjobb och är en förebild för många ungdomar! Det är glädjande att se att vi i Leader Gästrikebygden på ett snabbt och enkelt sätt kan stödja projekt som skapas av ungdomar, min förhoppning att det här projektet ska inspirera flera ungdomar att vända sig till oss med sina projektideér, säger Monica Jacobsson, kommunalråd i Sandviken och ledamot i Leader Gästrikebygdens styrgrupp.

Läs mer om möjligheterna att starta ett eget ungdomsinitiativ på: http://www.leadergastrikebygden.se