Tysk fotboll har gått spikrakt uppåt under 2000-talet genom att satsa stort på utbildade tränare och egna talanger.

Genom att se över formerna för talangutveckling har Tyskland i förhållande till England fått fram många fler unga talanger som spelar fotboll på landslagsnivå.

År 2003 beslutade det Tyska fotbollsförbundet att börja identifiera och utveckla sina lovande fotbollsspelare tekniskt och taktiskt i unga år.

Förbundet har över 1000 egna förbundstränare med minst B-licens anställda som utvecklar landets fotbollsspelare i 8-14 års ålder.

Bundesliga och det Tyska fotbollsförbundet driver ett gemensamt talang och utvecklingsprogram för unga spelare medans det i England är klubbarna själva som driver sina egna akademier.

I jämförelse med Englands 1750 tränare med UEFA B-licens har Tyskland utbildat hela 28400 B-tränare. I Tyskland finns över 1000 tränare med A-licens i motsatts till England som har strax över 100 tränare med UEFA högsta utbildning.

Ett utvecklat samarbete mellan förbund och klubblag plus ett stort antal välutbildade och förbundsavlönade ungdomstränare har sedan nystarten 2003 tagit den tyska fotbollen från botten till världstoppen igen.

Medan England bjuder in spelare från hela världen till sina ungdoms-akademier använder Tysklands klubblag med egna akademier till största delen spelare som kan bli aktuella för spel i det Tyska landslaget.

Klubblagen i Bundesliga hjälper lagen i de lägre divisionerna med tränarkompetens i form av hel eller deltidsanställda ungdomstränare med godkänd utbildning för att kunna utveckla fler spelare att spela på en högre nivå.

Att utveckla unga individer med hjälp av gamla målgörare ses numera som förlegat inom den Tyska ungdomsfotbollen. Man använder istället utbildad personal.

En stor skillnad mot de privata och utlandsägda Engelska ligalagen är att lagen i Bundesliga ägs till 50 procent av medlemmarna.

Det öppnar vägen för lokala förmågor att spela fotboll i den högsta ligan på hemmaplan medan man i England valt att använda sig i allt större utsträckning av importspelare.

Med en klok strategi har Tyskland skapat en väloljad fotbollsmaskin där både tränare och spelare sätter stort värde i att representera det egna klubblaget och det Tyska landslaget.

Samarbetet mellan förbund och landets högsta liga har genom ett starkt talang och utvecklingsprogram för ungdomsfotbollen gjort att Tyskland åter tillhör en av världens bästa fotbollsnationer.

Här kan både Engelska ligan och Allsvenskan lära sig mer av av den Tyska elitfotbollen för att bättre ta vara på unga lovande talanger med hjälp av förbundsavlönade och välutbildade tränare i ungdomslagen från 8-14 år.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

TRÄNA MED WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se