När Svenskt Näringsliv för 20 år sedan började mäta det lokala företagsklimatet var det långt ifrån alla kommuner som arbetade med lokala näringslivsfrågor. I dag är undersökningen en naturlig del av många kommuners strategiska arbete med att skapa bättre villkor för företagen att kunna växa, utvecklas och anställa lokalt.

Trots att mycket har hänt sedan mätningen startade är enkätens frågeområden lika aktuella i dag. Beroende på var i landet, eller för den delen i vår region, man driver sitt företag gäller olika nivåer på avgifter och handläggningstider, olika attityder till företagande och olika svårigheter att rekrytera.

Syftet med Svenskt Näringslivs undersökning är att belysa skillnader mellan kommuner, lyfta fram goda exempel och skapa ett diskussionsunderlag i mötet mellan företag och kommun. En kommun som tagit dessa frågor på allvar i vår region är Hofors. Där, bland många andra aktiviteter, besöker företrädare för kommunen regelbundet företagen för att i så tidigt skede som möjligt fånga upp företagens synpunkter och prioriteringar.

Min förhoppning är att de goda exemplen från vår region blir ännu fler! Visst har alla kommuner olika förutsättningar men som kommun bör man göra vad man kan för att ge de lokala företagen bästa möjliga villkor! Vi har helt enkelt inte råd med att kommunerna i vår region jobbar sämre än andra kommuner i Sverige med de här frågorna. Om man får ett lägre betyg än liknande kommuner, eller om företagens betyg följer en negativ trend under flera år, tycker jag att man som kommunpolitiker bör ta sig en funderare kring vad det beror på.

Just därför vill jag uppmana de 2000 företag och 400 kommunfullmäktige ledamöter i vår region som fått enkäten att lägga några minuter av sin tid på att svara. Kommunerna i vår region måste nu upp till bevis för ett bättre företagsklimat!

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv


Totalt i Sverige får 71 000 företag och 13 000 kommunpolitiker möjlighet att svara på årets enkät om företagsklimatet. I den senaste undersökningen var det endast 27 av 290 kommuner som kom upp i ett genomsnittligt betyg på Bra på det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen.
Den 22 maj publiceras undersökningens resultat på http://www.foretagsklimat.se. I höst släpper Svenskt Näringsliv den årliga rankinglistan.