Damidrotten växer och flera föreningar och förbund utvecklar sina program för flick- och damidrott. I USA har antalet skador inom skolidrotten ökat samtidigt som intresset för damidrott har aldrig varit så stort som nu.

Samtidigt med att föreningar och förbund ser över jämställdheten och utökar verksamheten för flick- och damidrotten ökar också antalet idrottsskador.

Genom förebyggande träning har bland annat svenska Knäkontroll visat sig vara ett mycket effektivt sätt att förebygga knäskador. Med små insatser minskade antalet allvarliga knäskador med 67 procent.

Med hjälp av liknade träning har amerikanska forskare använt The Functional Movement Screen för att testa och träna flickor som utövar idrott på high school.

Efter bara 4 veckors träning med 7 utvalda övningar förbättrades balans, rörlighet och koordination samtidigt som testresultaten förbättrades markant.

http://sportidrott.se/articles/view/komplex-rorlighet-minskar-skaderisken-10-ganger-om

Med förbättrad rörelsekontroll är det lättare för barn och ungdomar att lära sig rätt teknik. Med bara 4 veckors träning kan tränare som vill utveckla barn och ungdomar i sport använda Knäkontroll, FMS, FIFA 11+, Screening 9 +, MAQ eller liknade system för att lära unga idrottsutövare att hantera sin egen kropp för att lättare utvecklas i sin sport utan att
skada sig.

http://sportidrott.se/articles/view/fifa-11-reducerar-antalet-idrottsskador-med-50

Hur gör ni med Knäkontroll i ert lag. Använder ni uppvärmningen till att förebygga knäskador inom dam och ungdomsidrotten.

http://sportidrott.se/articles/view/tranare-later-unga-spelare-valja-bort-knakontroll

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002549