Ett av målen för Sport and Health Science på University of Southern Denmark är att sprida kunskap om träning och strategi till professionella fotbollslag.

En sammanställning av 473 spelare i Premier Leauge visar att fotbollen förändrats sedan 80-talet och att tränare som själva stod på topp som spelare då har en hel del att lära från idrottsvetenskapligt håll.

Under 80-talet var spelarna tränade att hålla samma tempo under en hel match. Idag ser spelet ut på ett annat sätt med snabba tempoväxlingar mellan maxfart och långa perioder av inaktivitet bland spelarna på planen.

Antalet snabba sprinter i maximal fart har ökat med 50 procent och de höga tempot i matchöppningen i en modern fotbollsmatch kan göra det svårt även för de mest vältränade spelarna att orka med de 5 återföljande minuterna.

Det gör att 80-talets böljande fotboll idag kan upplevas som riktigt tempofattig under tiden spelarna hämtar ny kraft inför varje ny snabb och explosiv period i matchen.

Modern fotboll innehåller enligt sammanställningen av mer än 60 matcher i Premier Leauge ibland bara 10-15 minuters riktigt högt tempo med intensivt spel under en hel match. Där emellan kan det från publikplatserna upplevas som att att spelet ibland helt stannat av.

Forskargruppen ser i mätningarna som är gjorda från matcherna i Premier Leauge att toppspelarna är riktigt trötta när det återstår 20-25 minuter av matchen efter kraftiga tempoväxlingar mellan hög och låg intensitet.

Det gör det möjligt för inbytta spelare som på pigga ben kan avgöra matcher som står och väger. Forskningen pekar på att 25 procent av målen under EM i fotboll 2016 gjordes efter 75 minuters speltid.

Studien som publicerades i Scientific journal Science and Medicine in Football berättar att lag som vill spela en modern och tempofylld fotboll på hög nivå bör anpassa träningen mot styrka och snabbhet och se på fotbollen som en snabb och explosiv sport som ställer höga krav på spelarna fysiska förmåga.

Med nyvunnen kunskap om det moderna spelet ska träningen förbereda spelarna på att jobba upprepat hårt under kort tid och på att effektivisera återhämtningen efter perioder av fartfylld och publikfriande fotboll.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://sciencenordic.com/scientists-football-has-changed-dramatically