Unga spelare som har chansen att få spela i landets högsta ligor nästa säsong behöver träna målmedvetet för att bli snabbare och mer explosiva för att hinna med när tempot växlar från junior till senior elit.

Junior elit och senior elit på högsta nationella nivå kan ibland upplevas som två helt olika sporter för den som inte är rätt tränad för uppgiften. Det är ett stort steg att ta.

För att bli snabbare och mer explosiv krävs att spelarna är rörliga och starka. Därför ska rörlighetsträning och styrketräning i syfte att utveckla den maximala styrkan användas för att förbättra prestationsförmågan inför nästa säsong

 En jämförelse mellan benpress och knäböj visar att effekten av knäböj är flera gånger bättre än benpress när det gäller att omvandla nyvunnen styrka till explosiva hopp.

Två träningsgrupper tränade antingen knäböj eller benpress under 8 veckor. Före och efter test- och träningsperioden testades benstyrka och hoppstyrka genom squat jump och counter movement jump.

Gruppen som tränat knäböj förbättrade hoppstyrkan i båda hoppen med mer än 12 procent. Benpress-gruppens resultat förbättrades med 3.5 procent och 0.5 procent i squat jump respektive countermovement jump.

Ett resultat som med tydlighet visar att knäböj är en effektivare träningsform när det gäller att bli mer explosiv med hjälp av styrketräning. Ofta är det spelare som hoppar högt och långt som springer snabbt.

Med rätt träning under vinterhalvåret är det möjligt för spelare som vi bli ta steget upp till en högre division att bli både starkare, snabbare och explosivare till nästa säsong.

Återkommande tester under hela året berättar om hur träningen fungerar. När testade ditt lag om träning som ska göra spelarna snabbare mer explosiva funkar som det ska?

National Strength & Conditioning Association


TRÄNINGSDAGBOK
http://www.webcoach.se


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001228