Att börja fysträna i 16 års ålder är kanske 6 år för sent och att ersätta den fysträning som aldrig blev av under barn och ungdomsåren med brottning eller gymnastik en gång i veckan samma år som spelarna fyller 16 år och det är dags att försöka ta en plats i juniorlaget är att vara riktigt sen i utvecklingsarbetet.

På samma sätt är en 16 års åldersgräns på föreningens eller kommunens gym ett effektivt sätt att hindra den fysiska utvecklingen hos barn och ungdomar som vill elitsatsa och bli bättre i sin sport.

Barn- och ungdomar har lättast att utveckla fysiska förmågor för snabbhet, styrka och uthållighet före och under puberteten. Efter puberteten tål spelarna en högre träningsdos för både styrka och uthållighet utan att resultaten förbättras lika effektivt som under barn- och ungdomsåren.

Självklart kan en bra brottningstränare se till att spelare i 16 års ålder förbättrar färdigheter som balans och koordination som skulle tränats i samband med hockey- och fotbollsträningen när barnen var små.

På samma sätt utvecklas konditionen och styrkan till det bättre under sommaren av brottningsträning utan att nå upp till den fysiska nivå för styrka och uthållighet som krävs av ungdomar som om några år ska försöka ta sig fram som junior och senior elit i sin sport.

Att använda brottning, gymnastik, friidrott och styrketräning för att utveckla den atletiska förmågan hos barn som spelar hockey, fotboll och andra bollsporter är att ligga i framkant när det gäller att förebygga skador och att utveckla barnens fysiska hälsa och prestationsförmåga på på kort och lång sikt.

Ett utvecklat samarbete mellan olika föreningar och flera sporter under barn och ungdomsåren lägger god grund för långsiktig spelarutveckling och livslångt idrottande.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se