En skada uppstår när belastningen på en sena, muskel eller ligament är större än vad kroppen är tränad att tåla och kan stå emot.

Inom basketen är fotledsstukningar den vanligaste skadan och det är inte ovanligt att 70-80 procent av spelarna skadar sig igen efter att den första skadan uppstått.

För att undvika skador använder många spelare tejp och fotledsstöd på träning och match. Det går att förebygga många skador på fotleder, knän och rygg genom att träna balansen i samband med annan träning.

Vertikal stabilitet handlar om att kunna hålla sej på fötterna och kan tränas genom att stå stilla på ett ben. Bra balans är en förutsättning för att lära sig utveckla motorisk kontroll vid start, stopp, hopp och snabba riktningsförändringar.

Under 6 år testades basketspelare i den Italienska högsta ligan sin balans stillastående på olika former av balansplattor. Hela 85 procent av spelarna som deltog i studien hade tidigare stukat en eller båda fotlederna på träning eller match.

Träningstesterna utformades så att spelarna tränade balansen ståendes barfota på golvet med öppna eller slutna ögon i 20 sekunder med 15 sekunders vila mellan varje nytt försök. En motoriserad balansplatta användes också för tester och träning.

Vid sammanställningen efter 6 års observationer minskade antalet matchrelaterade fotledsskador med 74 procent medan skador i samband med träning minskade med 81 procent.

Samtidigt minskade den sammantagna risken för knäskador med 64 procent och antalet ryggproblem som leder till missade matcher och träningar minskade med 89 procent med hjälp av balansträning på ett ben.

Vid studiens början använde 90 procent av spelarna tejp eller fotledsstöd vid träning och match. Vid studiens avslut var det mindre än 30 procent som behövde tejpa eller stödja sina fotleder.

Med balansträning på ett ben går det att förebygga vanliga rygg, knä och fotledsskador som uppstår vid träning och tävling i alla sporter.


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001097