Stabilitetsträning är till skillnad från rörlighetsträning till för att förhindra oönskade rörelser i ett eller flera plan vid snabba och explosiva tränings- och tävlingsmoment som sparkar, slag, kast, hopp, start, stopp och snabba riktningsförändringar.

Plankan är precis som bänkpress en övning som många tränare och utövare av sport väljer bort för att det inte påminner om den egna sporten och att spelare som ska vara snabba och explosiva på planen inte enligt tränaren ska ligga stilla på mage eller rygg när dom tränar för att bli snabbare och mer explosiva i sin sport.

Med en stabil och vridstyv bål ska kraften som kommer från höften förbättra den atletiska förmågan att springa snabbare och hoppa högre och längre med förmåga att landa och riktningsförändra i hög fart utan att ryggraden vrider och böjer sig i ett eller flera plan under hög belastning. Utan bålstabilitet är det svårt att utveckla snabba och explosiva rörelser.

Flera studier visar att stabilitetsträning sker bäst när utövare i alla åldrar ligger helt stilla och tränar på att inte vrida eller böja på kroppen vid olika plankanövningar. Med variationer på plankan och andra statiska övningar med tilltagande svårighetsgrad skapas den stabilitet av ryggraden som gör bålen vridstyv och stabil.

När plankanövningar används för att förbättra bålstabiliteten ska övningen pågå i 5-10 sekunder. När spelarna klarar av övningen utan att vrida eller böja på kroppen ska övningen upprepas flera gånger efter vila utan att tiden förlängs så att stabilitetsträning sker utan lokal syrebrist och förhöjda mjölksyranivåer i musklerna som försvårar träning med rätt teknik.

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

BÅLSTABILITETSTRÄNING:
https://www.nsca.com/uploadedFiles/NSCA/Resources/PDF/Education/Articles/NSCA_Classics_PDFs/Core%20Training%20Evidence%20Translating%20to%20Better.pdf