Under tiden som tränare och spelare i okunskap struntar i bänkpress för att övningen inte påminner om den egna sporten tar forskare runt om i världen reda på hur bänkpress ska användas på olika sätt för att utveckla den atletiska förmågan hos idrottare som vill träna och tävla på hög nivå oavsett sport.

Genom att göra analyser av vetenskapliga studier som täcker duktiga ishockeyspelares träningsresultat off-ice och jämföra det mot prestationer på isen kan man se att resultat för bänkpress går att koppla ihop med antal gjorda poäng under tävlingssäsongen.

Erfarna fystränare från hockeyn som själva tävlat på elitnivå och tränat SHL-lag under många år ser att när bänkpressresultaten är bra så spelas det också bra hockey.

Förutom att bänkpress mäter överkroppsstyrka är det också ett tävlingsmoment där spelare tränar på att tävla och vinna över sig själv och andra.

Träningsresultaten från gymmet visar att fysträning för ishockeyspelare på collegenivå är en faktor som vid analyser av vetenskapligt material kan kopplas ihop med både både speltid och antal gjorda poäng.

Hur gör ni i ditt lag. Struntar ni helt i bänkpress före och under säsongen för att övningen inte påminner om hockey eller tränar ni med stöd av idrottsvetenskapen på att tävla och vinna i bänkpress för att sedan koppla resultaten till prestationen på is.

National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002211