Utveckling av barn och ungdomars framtida hälsa och prestationsförmåga sker i tonåren. Enbart bollsport räcker inte för att utveckla spelarnas fysiska grundegenskaper i unga år och förebygger inte skador.

Svenska Ishockeyförbundet SIF rekommenderar ett fyspass för varje ispass för att utveckla unga spelares fem fysika grundegenskaper under uppväxten.

Bara hockey utvecklar inte rörlighet, snabbhet, styrka eller spänst hos spelarna och konditionstesterna för en hockeyspelare som enbart spelat hockey under vinterhalvåret är generellt låga.

Svenska Fotbollsförbundet SvFF har en utvecklingsplan för att utveckla den fysiska delen av spelet för att unga spelare ska utveckla den fysik som spelet kräver under tonåren för vidare spel på en högre nivå.

Studier visar med tydlighet att enbart fotboll inte utvecklar styrkan, spänsten eller sprintförmågan och att fotbollsspelare är ganska långsamma även när dom springer snabbt.

Svenska innebandyförbundet SIBF tar hjälp av Idrottshögskolan och Innebandyns kompetenscentrum IKC att utveckla en kravprofil för att bestämma hur rörliga, starka och uthålliga spelare på olika nivåer ska vara för att förbättra prestationsförmågan och samtidigt klara sig från skador under träning och match.

Att unga hockeyspelare spelar fotboll under sommaren är inte att jämställa med fysträning för att utveckla spelarnas fysiska grundegenskaper. Samma sak gäller för fotbollspelare som spelar innebandy under vinterhalvåret.

Åldersanpassad fysträning för att utveckla unga hockeyspelares fysiska grundegenskaper som rörlighet, snabbhet, kondition, styrka och spänst under sommaren går inte att ersätta med att träna fotboll och spela match.

Talang och spelarutveckling ställer högre krav än så och ska innehålla anpassad fysträning för att göra U13 rörliga och snabba, U16 starka och uthålliga och J18 explosiva inför nästa säsong

Hur gör ni i hockeylaget under sommaren. Är det ledigt i juli som gäller eller passar ni på att utveckla spelarnas grundegenskaper för rörlighet, snabbhet, kondition, styrka och spänst med fysträning under hela sommaren?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se