För tränare som blandar ihop talang med tidig mognad kan det innebära att man missar en hel del starka och explosiva unga spelare när man handplockar tidigt utvecklade ungdomar födda tidigt på våren för spel på en högre nivå.

Den som tidigt använder tabelläget och antal gjorda poäng som indikator på framgångsrikt ungdomsledarskap har ibland laget fullt med unga talanger födda tidigt på året för att vinna matcher i ungdomsserier med fördel av längd och vikt.

Det som kallas relativ ålderseffekt i samband med puberteten blandas ofta ihop med talang där det inom våra största lagsporter kan vara så att bara en eller två spelare av tio fyller år sent på året när distriktets och landets bästa spelare får chansen att utöva sport på en lite högre nivå som ungdom elit, i TV-pucken och i ungdomslandslaget oavsett sport.

Med en felaktig bild av talang kan det lätt bli så att spelare som är födda tidigt på året framstår som mer talangfulla under de tidiga tonåren än spelare födda på hösten som inte hunnit lika långt i utvecklingen.

En Engelsk studie gjord på 8500 pojkar och flickor i 10-16 års ålder visar lite överraskande att skolbarn födda i oktober och november är starkast och mest explosiva.

Det gäller som tränare att utveckla alla spelare i laget och inte bara mäta sig på match med tidigt utvecklade ungdomar som dominerar spelet en kort tid i sin karriär.

Hur gör ni i din sport när det är dags att välja spelare till distriktslag och ungdomslandslag?

Läs mer på Tyngre.se
http://tyngre.se/artiklar/de-starka-och-explosiva-aer-oftare-foedda-paa-hoesten/

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


DOI: 10.1055/s-0034-1368725