Plyometriska hopp är reaktiva studshopp där ett nedhopp följs av ett upphopp i snabb följd. Upphoppet kan vara riktat uppåt eller framåt i det man kallar vertikala och horisontala plyometriska hopp.

Plyometrisk hoppträning används inom alla sporter för att förbättra sprintsnabbheten och den explosiva förmågan vid start, stopp och snabba riktningsförändringar.

En jämförelsestudie mellan vertikala och horisontala plyometriska studshopp visar att hoppträning två gånger i veckan under 10 veckor som innehåller nedhopp som följs av framåtriktade hopp är effektivare än om nedhoppet följs av ett vertikalt upphopp när det handlar om att förbättra sprinsnabbhet och snabba riktningsförändringar med hjälp av plyometrisk hoppträning.

Horisontala plyometriska längdhopp förbättrar sprintsnabbheten och förmågan att riktningsförändra i hög fart på ett effektivare sätt än vad vertikala plyometriska upphopp gör.

Den vertikala plyometriska hoppträningen är ett bättre sätt att träna upp förmågan att hoppa högre med större kraftutveckling.

Genom att träna höga eller långa plyometriska studshopp två gånger i veckan under 10 veckor kan träningen anpassas för att utveckla antingen hoppstyrka eller löpstyrka i alla sporter.

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001555