Gävles lokaltidningar gjorde gemensam sak i bilagan Hockey 2015/16 inför det årets SHL-premiär. Bilagan tog bland annat upp importer som i Brynäs varit helkass eller världsklass genom åren.

En sammanställning över 64 spelare som rekryterats för att stärka lagbygget visar att under 10 procent hållit högsta klass och att hälften av importerna inte motsvarat förväntningarna.

Hälften av spelarna beskrivs som bra eller vettiga investeringar medan ett 30-tal spelare inte har toppat utan floppat till följd av skador och andra omständigheter. Här hade en egen junior gjort ett bättre jobb.

Tänker vi oss att Brynäs varit minst lika pricksäkra i sina rekryteringar som andra lag i landets högsta liga så har massor med tid, kraft och pengar lagts på fel spelare och fel saker varje säsong.

Säsongen 2015/16 spelade flest importer i SHL under hela 2000 talet. 133 stycken med ett snitt på 9,5 importspelare per lag.

http://hockeybladet.nu/shl/lista-antalet-importer-shl-2000-talet/

När lagen importerar oproduktiva, otränade och redan skadade spelare från start kommer prestationsförmågan att vara mycket lägre än förväntat. Redan skadade eller otränade importspelare gör varken sig själva eller laget de representerar rättvisa.

En ensam fystränare i SHL får jobba övertid med rehabiliteringsfall och med grundträning av otränat folk när huvuduppgiften istället ska vara att toppa laget istället för att släcka bränder som man säger i branchen.

En månadslön från en mindre lyckad import räcker för att anställa en till fystränare till klubben för ett helt år. En årslön till en spelare som inte producerar i SHL kan med enkel mattematik bli 10 nya fystränare som hjälper till att utveckla klubbens egna produkter.

En fystränare för varje åldersgrupp från 8-10 års ålder med uppgift att utveckla varje ung spelares fulla potential. Det går att att utveckla ungdomsverksamheten i en förening genom att anställa duktiga fystränare istället för att köpa en skadad eller otränad spelare som inte gjort rätt för lönen i en konkurrerande förening under en eller flera säsonger.

En elitförening som satsar på att utveckla egna produkter har lättare att att sälja matchbiljetter än en klubb som satsat på importer som inte spelar eller producerar poäng.

Om det istället för lön till en misslyckad rekrytering ramlade in över 200.000 kr varje månad till den egna ungdomsverksamheten så räcker det för att utveckla klubbens och stans alla talanger fullt ut med utbildad personal som hjälper till även i andra föreningar.

Då finns pengar för att stötta småklubbarna på orten i deras arbete att utveckla ungdomar och ta fram nya spelare för spel på högre nivå. Att som elitspelare vara skadebenägen och dåligt tränad leder inte bara till nya skador och speluppehåll. Det hindrar också utvecklingen av andra spelare.

Det går att ge många unga människor möjligheten att tjäna pengar på sin sport om man långsiktigt verkar för att utveckla dem på hemmaplan istället för att dra en 50-50 lott ur hockeytombolan för topp eller flopp när man importerar.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


















Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se