När skadan väl är framme så gäller det att snabbt sätta igång med rehabiliteringen. Danska forskare har visat att skadade vuxna amatörer som råkar ut för muskelskada i låret eller vaden i samband med idrottsutövande och påbörjar rehabiliteringsarbetet två dagar efter skadetillfället är tillbaka 3 veckor tidigare än skadedrabbade vuxna idrottare som startar sin rehab 9 dagar efter skada.

Samma typ av rehabiliteringsprogram användes av båda rehabgrupperna som skadat lår- eller vadmuskler under fotbollsspel eller friidrott.

Förutom rörlighetsträning användes statisk och dynamisk styrketräning ihop med funktionell träning i kombination med tyngre styrketräning under 12 veckors tid i syfte att kunna återgå till normalt idrottsutövande igen.

Den här studien visar att rehabilitering som startar redan på andra skadedagen förkortar läkningstiden från skadad till smärtfri med 3 veckor i jämförelse med skadade idrottsutövare som sätter igång med rehab 9 dagar efter skadetillfället utan att risken för att skada sig på samma sätt igen påverkas på något sätt.

Hur ser planen för rehab för skadade spelare ut i din förening. Är det snabba ryck som gäller vid skada eller väntar ni på att det onda ska lägga sig under kommande 10 dagarna?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.seThe New England Journal of Medicine

http://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMc1708134