Formtoppning handlar om att undvika negativa följdverkningar av ackumulerad trötthet när det är täta matcher under slutspel och finaler.

Några hockeystjärnor är slitna och syns knappt till och presterar inte på topp medans andra spelartyper tar ett kliv framåt för varje ny match.

Fin fysik och fin teknik avgör i de flesta fall en finalserie i bäst av sju matcher. Formtoppning är en avvägning där en duktig fystränare släpper på träningen i rätt tid för att topptränade spelare ska höja sin fysiska kapacitet.

Den minskade träningsbelastningen under delar av slutspelet leder till en rad mätbara effekter hos formtoppade spelare.

Testresultaten för spelarnas syreupptagningsförmåga, arbetsekonomi, hormonnivåer, energidepåer, blodvärden, maxstyrka och hoppstyrka förbättras under den träningslättnad som ger upphov till en formtopp när det är dags att vinna SM-guld.

En sammanslagning av flera studier som tittar på effekterna av träningslättnad inför formtopp visar att prestationsförmågan höjs med 3 procent i snitt.

Visst kan 3 procent låta väldigt lite men på högsta nivå betyder det ibland inte mer än ett mål i slutsekunderna och kan vara skillnad på vinst och förlust i ett större mästerskap.

När ett slutspelslag toppar formen skiljer sig effekterna i spelartruppen mellan 0,5 till 6 procent. Det innebär att ett fåtal spelare i de båda finallagen kommer att prestera på hög nivå i match efter match och att några kommer att prestera på topp i varannan eller var tredje möte

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Fakta: Idrott & Kunskap om Dr Inigo Mujika -världsledande forskare inom området formtoppning