Det är genom röstning och demokratiska beslut om orättvisor kring träning, tävling, uttagning, elitsatsning och toppning av lag i alla åldrar ska regleras och inte via klagomål i dagpress och sociala medier.

Allt fler individer, medlemmar, föräldrar och journalister kontaktar Specialförbunden och Riksidrottsförbundet RF och frågar om tränare i en lokal förening verkligen får göra hur dom vill när det gäller att träna och matcha barn och ungdomar i bredd och elitverksamhet.

Idrottsföräldrar som inte har riktig koll på hur idrottsrörelsen är uppbyggd skriver på Facebook och kontaktar tidningen, distriktsförbundet, Svenska Ishockeyförbundet eller Riksidrottsförbundet RF istället för att kontakta föreningen när det uppstår problem kring uttagning, toppning eller uteslutning då egna barn är inblandade.

Många tror att Riksidrottsförbundet RF som är idrottsrörelsens samlande organisation är den högsta organisationen när det kommer till bestämmandet över svensk idrott.

I själva verket är det medlemmarna i varje förenings uppgift att själva bestämma hur barn och ungdomslagen tränar, spelar och matchar sina bredd- och elitspelare inom det ramverk som RF satt upp.

Det är den egna föreningens stadgar och årsmötet som bestämmer hur verksamheten i de olika lagen ska skötas. Föreningens medlemmar bestämmer genom demokratiska beslut om vilka regler som gäller i den egna föreningen. Styrelsens uppgift är sedan att se till att det som årsmötet bestämmer och stadgarna säger blir verklighet.

Det är alltså inte styrelsens ordförande utan medlemmarna en ideell idrottsförening som bestämmer hur den egna föreningen bedriver sin verksamhet med hjälp av demokratiska beslut.

Föräldrar eller anhöriga som kanske inte ens själva är medlemmar i de föreningar där de placerat egna barn och ungdomar för att få idrottslig utveckling kontaktar tidningen, distriktsförbundet eller Riksidrottsförbundet RF för att berätta om orättvisor och upplevda felaktigheter kring träning och tävling i den lokala föreningen.

Med bättre kunskap om hur idrottsrörelsen är uppbyggd och hur en ideell idrottsförening fungerar är det medlemmarna och inte styrelsens ordförande, distriktsförbundet eller Riksidrottsförbundet RF som bestämmer om problem och orättvisor i den egna föreningen.

Läs mer: Föreningen, jaget och laget -7 perspektiv på idrottens demokratiska effekter
https://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2016/05/Foreningen-laget-och-jaget.pdf

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se