Bra kondition skapar förutsättningar för unga spelare att träna hårdare när det är dags att gå från junior till senior. Det är tiden mellan ungdom och junior som spelare i 13-16 års ålder har lättast att förbättra konditionen för fortsatt spel på en senior nivå.

Professionella fotbollsspelare har i allmänhet bättre kondition än vad spelare i en lägre division har. När idrottsforskare jämför spelare från lägre divisioner så är det samma förhållande som gäller. Ju bättre kondition desto högre division är resultatet av studien.

Över 400 professionella fotbollsspelare har ingått i en studie med kroppsmätning och ett konditionstest på ett löpband för att mäta Vo2max.

Spelare i en högre division hade ett bättre kondition och sprang under testet längre på löpbandet än spelare från en lägre division. Bäst kondition bland målvakter, backar, mittfältare och anfallare hade anfallsspelarna och mittfältsspelarna i respektive division.

Studien visar att konditionsvärdet är en tydlig markör för spelare som spelar fotboll i högre eller lägre divisioner.

Det gäller för duktiga ungdomar som vill spela fotboll på en högre nivå som junior och senior att både testa och träna konditionen i 13-16 års ålder. Redan i 17-18 års ålder tål kroppen mer fysträning utan att det för den skull utvecklas några nya bättre resultat.

Det gäller enligt forskarna bakom studien för tränare och fystränare som utvecklar unga och relativt otränade spelare i de lägre divisionerna att ta tag i träningen så att det inte går långa perioder mellan två säsonger där unga spelare inte tränar målmedvetet för att förbättra konditionen.

Springer spelarna i dit lag 3 km på bana snabbare än 11 minuter och 30 sekunder? Där tycks lägsta gränsen gå för att orka träna och spela på en högre nivå.


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001810