En studie som täcker 2500 unga spelare i 14-18 års ålder på 40 skolor visar att ett anpassat träningsprogram 20 minuter 3 gånger i veckan sänker antalet hjärnskakningar med 60 procent i jämförelse med skolor som inte tränar skadeförebyggande enligt samma träningsupplägg.

Hjärnskakningar är vanliga i kontaktsporter som hockey, rugby, amerikansk fotboll och kampsport. Rugby Football Union RFU delar nu ut forskningsresultat från en studie på University of Bath till Engelska skolor för att minska problemet med skador från direkt och indirekt våld mot huvudet.

Under tonåren ökar skadefrekvensen för hjärnskakningar markant. Enligt färsk forskning från England kan enkla övningar under 20 minuter 3 gånger i veckan räcka för att mer än halvera antalet skador.

Programmet består av uppvärmning med start, stopp och riktningsförändringar under 2 minuter följt av enkla balansövningar i 4 minuter. Balans- och Styrkeövningar med fokus på nacken under 8 minuter plus steg- och hoppövningar med landningsteknik under 6 minuter tre gånger i veckan.

Av de 40 skolor som ingick i studien klarade 7 skolor av att utföra träningsprogrammet tre gånger i veckan under hela test och träningsperioden.

Resultaten visar att skolor och lag som tränat skadeförebyggande minskar totala antalet matchskador med 72 procent. Antalet skador på överkroppen minskade med mer än 80 procent.

Förutom ett bra resultat på antalet minskade skador och hjärnskakningar visar studien där 2500 spelare i 14-18 års ålder som spelar rugby på 40 skolor i England att kunskapen finns men att viljan att träna med vetenskapligt stöd 20 minuter 3 gånger i veckan för att minska antalet hjärnskakningar upp till 60 procent saknas hos mer än 80 procent av tränarna och spelarna i studien.

En Svensk nygjord studie visar att bara 25 procent av tillfrågade fotbollstränare använder Knäkontroll som minskar antalet korsbandsskador med 64 procent och istället använder träningstiden till att bara spela fotboll.

http://www.sportidrott.se/articles/view/tranare-later-unga-spelare-valja-bort-knakontroll

Hur gör ni med skadeförebyggande åtgärder som enligt forskningen fungerar riktigt bra i din förening?

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://www.bath.ac.uk/news/2017/05/18/youth-rugby-injury-prevention/