Funktionella tester används inom idrotten för att testa skadade individer innan det är dags att börja träna för att kunna tävla igen.

Testerna är enkla att utföra och testresultaten när oskadade idrottare som tävlar på college nivå testar sig under försäsongen visar hur relativt stor eller liten chansen är att skada sig på träning och tävling.

Collegeatleter från 15 olika Universitet i USA har utfört hopptester på ett ben under försäsongen. Studien visar att kvinnliga idrottare med ett hoppresultat där skillnaden mellan höger och vänster ben skiljer mer än 10% statistiskt löper 4 gånger så stor risk att råka ut för en fotledsskada under tävlingssäsongen.

Sluttiden vid ett funktionellt löptest där amerikanska collgeatleter utför start, stopp och riktningsförändringar mellan två koner visar med tydlighet att kvinnliga atleter med sämre sluttider löper mer än 6 gånger så stor risk att råka ut för en lår eller knäskada med lång läkningstid.

Tidigare studier inom samma område har visat att en screening med hjälp av funktionella rörlighetstester går att koppla med ökad risk för amerikanska fotbollsspelare att råka ut för skador med lång rehabiliteringstid.

På samma sätt kan funktionella tester förutspå skaderisken inom dambasket på high school nivå. Hopptester har ockskå visat hur individuella testresultat idrottsvetenskapligt gått att koppla ihop med ökad risk att råka ut för knä och korsbandsskador.

Med hjälp av enkla funktionstester som kräver minimalt med tid och utrustning kan idrottare och deras tränare med hjälp av återkommande tester för start, stopp och hopp förebygga skador och förbättra prestationsförmågan före och under tävlingssäsongen.

Kör ni med återkommande funktionstester för rörlighet, start, stopp och hopp i skadeförebyggande och prestationshöjande syfte i ditt lag före och under tävlingssäsongen?

International Journal of Sports Physical Therapy

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

 

 Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3679628/