I SHL är det nu klart klart vilka ett av två lag som spelar final i bäst av sju matcher. Ett kortare tävlingsuppehåll under några dagar förbättrar prestationsförmågan och toppar upp tävlingsformen för ett lag som ges möjlighet att återhämta sig inför SM-finalen.

Genom att träna hårt i 4 veckor och sedan testa prestationsförmågan efter några dagars tävlings- och träningsuppehåll har forskare jämfört testresultat för maxstyrka och hoppstyrka med goda resultat.

Tester för ben och överkroppsstyrka tillsammans med explosiva upphopp användes i en liten träningsstudie för att mäta maxstyrkan och hoppstyrkan efter 4 veckors hårdkörning med efterföljande träningsuppehåll under 3-5 vilodagar.

Samtidigt med hopptester och styrketester mättes kroppsvikt och balansen mellan kroppsegna uppbyggande hormon och stresshormoner i saliven.

Efter 3-5 dagars träningsstopp ökade deltagarna i vikt och förbättrade sina testresultat för både maxstyrka och hoppstyrka.

Testresulaten från träningsstudien visar att några dagar utan träning förbättrar prestationsförmågan med bättre hormonbalans och nerv-muskelfunktion efter vila för fullgod återhämtning.

Det är vilan efter hårt arbete som förbättrar resultaten. Hoppstyrka och maxstyrka går att direkt att omsätta till snabba och explosiva rörelser på isen.

Den som tränar smart och vilar mellan passen är lag som är bäst när det gäller. Det gäller att våga vila om man vill vinna oavsett sport.


http://sportidrott.se/articles/view/hoppstyrka-blir-akstyrka



National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001803