Flera unga spelare har utvecklats under sommarträningen och förbättrat sina test och träningsresultat med hjälp av skivstångsövningar som knäböj, bänkpress och marklyft som ingår i styrkelyft plus olympiska lyft som frivändning, stöt och ryck.

Under hösten glömmer många spelar bort att vidareutveckla sin fysiska förmåga genom att inte fortsätta att använda tunga eller snabba lättare lyft när hockeysäsongen sätter fart.

Enligt flera samstämmiga rapporter använder nästan alla duktiga fystränare på high scool, college och i proffsligorna NHL, NFL och NBA olympiska lyft för att utveckla den explosiva styrkan och snabbheten hos spelarna före och under hela tävlingssäsongen

Lyfttekniken i de olympiska lyften kräver atletisk hållning som utgör grundpositionen för de flesta lagbollsporter och individuella tävlingsgrenar som utövas på en högre nivå.

Träningsprogram som innehåller olympiska lyft utvecklar spelarnas förmåga att hoppa högt och springa fort på korta distanser som 10-30 meter. Den som springer fort och hoppar högt eller långt är oftast snabbast på isen.

Frivändning, stöt och ryck utvecklar det man i sport kallar trippel flexion och extension när samtidig böjning och sträckning sker i fotleden, knäleden och höftleden med god balans och bibehållen kroppskontroll.

Det är när trippel flexion och trippel extension sker som själva kraftutvecklingen är som störst vid start stopp och snabba riktningsförändringar.

Både startstyrkan och stoppstyrkan på isen förbättras av de olympiska lyften när vikten på stången accelereras och bromsas vid start och slutpositionen vid en frivändning med stöt eller vid ryck.

Olympisk lyft får anses som bra val när tränare och spelare i alla åldrar använder skivstång för att utveckla den fysiska delen av spelet.

Även om forskningen inte kan fastslå att de olympiska lyften kan kopplas ihop med taktik, strategi och spelförmågan hos en duktig hockeyspelare så kan tunga och snabba lyft göra taktiska och spelskickliga spelare snabbare och mer explosiva på isen.

http://webcoach.se/pages/view/hockey

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://www.scienceforsport.com/olympic-weightlifting/