I Webcoach Sport registrerar spelare i alla åldrar hur många träningspass för rörlighet, kondition, styrka, sprint och explosiv kraft som tränats under en vecka.

En erfaren fystränare som utbildats av Riksidrottsförbundet RF analyserar alla träningsresultaten och anpassar den kommande veckans träning för varje individ.

När Webcoach tränare summerar veckan som har gått så har en ung hockeyspelare i 13-års ålder varit på en veckas träningsläger och tränat 20 pass på och utanför isen.

Normal träningsdos för spelaren ligger på 4-5 pass i veckan. Under träningslägret tränar spelare i samma ålder med liknade träningsbakgrund 3-4 pass per dag. Det är mycket mer än de är tränade för.

Det uppstår en kraftig ökning av träningsvolymen som belastar kroppen för hårt när en dag på träningsläger motsvarar en normal veckas träningsdos.

Ökad träningsvolym är en stor riskfaktor som ligger bakom många idrottsskador och när unga idrottsutövare åker på träningsläger och turneringar ökar träningsdosen markant.

Diskussionen om lag som elitsatsar genom att träna mycket bör kompletteras med lag som inte elitsatsar men ändå deltar med relativt otränade spelare på tuffa träningsläger och turneringar som har fler tränings- och tävlingsmoment under en dag än vad en normal träningsvecka innehåller.

Balansen mellan träning, tävling och återhämtning är viktig för alla som vill utvecklas i sin sport och samtidigt hålla sej frisk, kry och skadefri. En vecka på läger kan äventyra hela eller delar av säsongen när senor leder och ligament utsätts för upprepat hög belastning flera dagar i rad.

Att få full valuta för pengen på ett träningsläger är inte nödvändigtvis fler matcher eller träningspass. En stor dos utbildning av unga spelare och deras föräldrar kan med fördel planeras in under tiden som spelarna återhämtar sig inför nästa träning


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp.