Studien “Coach succession and team performance; the impact of ability and timing; Swedish Ice hockey data” visar att att tränarbyte inverkar negativt på lagets prestationsförmåga.

Sker tränarbytet under säsong inverkar det mer negativt på lagets prestation och ett tränarbyte när laget ligger dåligt till i serien inverkar särskilt negativt på lagets prestationer.

Säsongen 2017/2018 har redan 8 elittränare inom elithockeyn fått sparken. Är det fler som får gå i år?

http://sportidrott.se/articles/view/hur-manga-fler-poang-gor-shl-lagen-efter-att-tranaren-sparkats

När Centrum för idrottsforskning presenterar en artikel där forskare knutna till Mitt Universitetet och Linnéuniversitetet tittat närmare på fenomenet med att sparka en tränare mitt i säsongen med hjälp av insamlad data från 1975-2005 blir rådet till landets föreningar -byt inte tränare!

Det specifika syftet med studien var att identifiera relationen mellan tränarbyte och ett lags prestationsförmåga samt att undersöka inverkan
från faktorer som tränarförmåga, tränarerfarenhet och tidpunkt för tränarbytet.

Forskare på Mittuniversitetet och Linnéuniversitetet kombinerade deskriptiv statistik, olika varianter av minsta kvadratmetoden och kvantil regression för att kunna dra mer detaljerade slutsatser än i tidigare studier gjorda om tränarbytets betydelse för lagets prestationsförmåga.

Lagets prestationsförmåga mättes som andelen vunna matcher i förhållande till totala antalet matcher. Tränarens förmåga mättes som andelen vunna matcher i förhållande till antalet matcher som tränare i dåvarande Elitserien (SHL) och tränarens erfarenhet mättes som totala antalet matcher som tränare i Elitserien

Matchdata från perioden 1975-2005 hämtades från Svenska ishockeyförbundets databas. Uppgifter om tränarbyten och exakt tidpunkt för varje byte kunde till stor del hämtas från årsböckerna Ishockey och Svensk ishockey.

Slutsatserna från artikeln om tränarbyten inom ishockeyn som publicerats av Centrum för Idrottsforskning visar att att elitlagen byter tränare alltför ofta och att ett tränarbyte i sig påverkar laget negativt även om bytet sker mellan två säsonger.

Tränarbyten under säsong framstår som ett sämre alternativ än byte mellan säsonger och att byta tränare under en period när laget presterar dåligt påverkar laget
ännu mer negativt.

Genom att kombinera enkla korrelationsmätningar med avancerade tillämpningar kunde forskargruppen bakom studien få fram delvis helt nya resultat som att det inte blir lika allvarliga konsekvenser av ett tränarbyte om laget ligger bra till i serien som när laget verkligen har problem.

Forskargruppens uppmaning i artikeln med rubriken (När) Ska man byta tränare? som publiceras i tidskriften Centrum för Idrottsforskning lyder kort och gott -Sparka inte tränaren om ni är mitt i säsongen eller om laget har problem.

Forkning om tränare som fått sparken slår fast att:

• Det är vanligt att svenska elitserielag i ishockey byter tränare.
• Det är viktigt att tränaren verkligen är en duktig tränare.
• Tränarerfarenheten i sig har ingen egentlig betydelse.
• Tränarbyte inverkar negativt på lagets prestationsförmåga.
• Tränarbyte under säsong inverkar mer negativt på lagets prestation..
• Tränarbyte när laget ligger dåligt till i serien inverkar särskilt negativt.

Sammanfattande resultat av studien “Coach succession and team performance; the impact of ability and timing; Swedish Ice hockey data”, vilken publicerats i (Berkely) Journal of quantitative analysis in sports

• Byt aldrig ut en duktig tränare!
• Byte av tränare löser sällan problemet, oavsett när det sker!
• Låt bli att byta tränare under pågående säsong!
• Byt absolut inte tränare under en period när det går riktigt dåligt för laget!

Forskargruppens svar på frågan om resultaten från ishockeyn är tillämpbara i andra sporter är -Givetvis! Vi vågar påstå att det fungerar ungefär likadant i alla större lagsporter.


Centrum för Idrottsforskning
Läs hela artikeln:
https://centrumforidrottsforskning.se/wp-content/uploads/2014/04/Byta-tranare.pdf


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se