Det är lite synd att träna en hel sommar och inte bli större eller starkare av styrketräning. När styrketräning inte leder till större eller starkare muskler är det per definition inte styrketräning utan ännu en variant på uthållighetsträning.

För att få större och starkare muskler ska belastningen vara tillräckligt stor och övningarna utföras långsamt nog för att stimulera styrke- och muskeltillväxt. Lätt styrketräning med för lätta vikter och för snabba rörelser utvecklar varken större eller starkare muskler.

Att ta steget från U16 till J18 är tufft och önskemålet från många tränare är att spelarna ska bli större och starkare under sommaren. Styrketräningen ska utföras med tunga vikter i ett tempo som är tillräckligt långsamt för att stimulera styrke- och muskeltillväxt

1RM eller en repetition maximum är den vikt som går att lyfta en gång men inte två och 10RM en vikt som kan kan lyftas max 10 gånger i rad.

När belastningen utgörs av 5-15RM är det de 5 sista repetitionerna i varje set som utgör det man kallar stimulerande repetitioner som ger
träningseffekt då rätt belastning gör att det bli jobbigare och går långsammare när det blir allt tyngre mot slutet.

Med en belastning på 15-30RM är det fortfarande de 5 sista repetitionerna som leder till att musklerna blir större men det uppstår ingen egentlig styrkeökning.

Mellan 1-5RM ökar styrkan men antalet stimulerande repetitioner kan vara för få för att musklerna ska tillväxa och bli större av tung styrketräning.

Träningsläran berättar att träning för att bli både större och starkare kan utföras med en belastning som motsvarar 5-10RM och att övningar med för lätta vikter, bollar och gummisnoddar inte leder till några stimulerande repetitioner som förbättrar styrkan och storleken på musklerna.

Det gäller för tränare och spelare att lära sig skilja på styrketräning och uthållighetsträning när målet är att utveckla unga spelare som fått i uppgift att bli större och starkare med hjälp av anpassad fysträning under sommaren.

Med rätt antal stimulerande repetitioner är det lätt för den som just passerat puberteten att bli mycket större och starkare av träning.

Med för lätta vikter, bollar eller gummisnoddar blir det inte några stimulerande repetitioner som gör unga spelare större och starkare. Det gäller att träna tillräckligt tungt och långsamt nog för att styrketräningen ska ge önskad effekt.

LÄS MER OM STIMULERANDE REPETITIONER:
https://medium.com/@SandCResearch/what-is-training-volume-286b8da6f427

Hur är det. Utvecklar unga spelare i ditt lag mycket större och starkare muskler med hjälp av styrketräning och stimulerande repetitioner eller får spelarna i laget lite större muskler och blir starkare av att komma i puberteten?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se