Fystester kan användas för att mäta styrka, kraft och uthållighet i alla sporter. Det finns många tester som mäter olika kvaliteter hos idrottsutövare på alla nivåer.

För att minimera antalet tester har idrottsforskare tittat närmare på kopplingen mellan olika fystester för ben och överkropp och funnit att greppstyrka går att koppla till både allmän styrka och muskeluthållighet.

Greppstyrka kan kopplas ihop med maximal benstyrka för både fram och baksidan av låren och med tester som max antal situps och pushups som mäter muskulär uthållighet.

Tester med en handdynamometer kan utgöra den enklaste formen av fystest för att kartlägga och uppskatta uthålligheten och benstyrkan hos en testgrupp.


National Strength and Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1097/01.JSC.0000395736.42557.bc