Nu börjar sommarträningen för många som vill förbättra sin fysiska förmåga till nästa säsong. Stenhård högintensiv träning brukar vara något som medierna gillar när man beskriver hur spelare och lag förbereder en ny säsong.

Det är lätt att man överskattar sin egen arbetsinsats när man tränar själv eller med laget man spelar i. Den som tränar sig trött pass efter pass under sommaren kan ändå gå miste om nya resultat.

När glada amatörer berättar för sin omgivning att dom tränar hårt eller stenhårt när dom själva tränar är det inte alls säkert att det är så hårt som dom själva tycker och tror.

I en studie som omfattar både otränade och tränade kvinnor och män i alla åldrar fick varje deltagare i uppgift att uppskatta sin egen arbetsinsats vid lågintensiv, medelintensiv och högintensiv konditionsträning.

Med hjälp av pulszoner räknas lågintensiv träning som 50-63 procent av maxpulsen. Medelintensiv träning motsvarar 64-76 procent och högintensivt arbete mellan 77-93 procent av deltagarnas maxpuls.

När deltagarna i träningsgruppen själva uppskattade hur hårt de tränade uppgick medelpulsen i vid vad man trodde vara lågintensiv, medelintensiv och högintensiv träning i verkligheten bara till 52, 59 och 70 procent av max.

Det räcker i många fall inte till för att förbättra prestationsförmågan hos träningsglada amatörer som anser sig träna hårt.

I officiella rekommendationer så anges en träningsnivå som motsvarar 65 procent av maxpulsen som en nivå där träningen ger god effekt på träningsresultaten.

När deltagarna i studien själva trodde att dom tränade tillräckligt hårt så låg medelpulsen ändå under gränsen för att förbättra prestationsförmågan med hjälp av anpassad träning.

De yngsta deltagarna i studien var de som mest överskattade sin egen arbetsinsats i förhållande till verkligt arbete.

Håller du som tränare eller aktiv reda på hur hård träningen är genom att hålla koll på puls och pulszoner eller kör ni bara på tills ni blir trötta och hoppas att träningen ger önskade resultat?

Läs hela studien:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0097927

Läs artikeln på traningslara.se
http://traningslara.se/folk-vet-inte-langre-vad-som-ar-anstrangande-traning/

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se