Snabba och explosiva sporter kan låna tester och träningsupplägg av varandra. Övningar som Pro Agility eller 5-10-5 som används för att utvärdera amerikansk fotboll och andra explosiva bollsporter kan enligt resultaten från en aktuell träningsstudie användas för att utvärdera den anaeroba icke mjölksyrabildande kapaciteten vid snabba och explosiva rörelser under kort tid på isen.

Att träna hockey idrottsspecifikt off-ice under 90-talet var att köra all träning på ett ben i taget och gärna med hockeyklubban i handen.

Det idrottsspecifika behöver inte handla om att se ut som en hockeyspelare i varje övning under barmarksperioden utan handlar om att anpassa träningen så att intensiteten, arbetstiden och vilotiden påminner om hockey även om själva övningen är av annan sort eller kommer från andra sporter.

Många gånger utvärderas den atletiska förmågan i samband med tester av hockeyspelare för att det helt enkelt saknas några idrottsspecifika tester på is som ger rättvisande resultat som går att överföra till själva spelet.

Tester som utvärderar åkstyrkan och förmågan att riktningsförändra på isen är enligt upplägget för studien för svåra att utföra för unga och relativt otränade spelare. Även damspelare har svårt att utföra testerna korrekt.

Ett test för att utvärdera snabb förflyttning med snabba riktningsförändringar på isen är Pro-Agility eller 5-10-5 som lånats av den amerikanska fotbollen.

Testet används för att testa amerikanska fotbollsspelares arbetsförmåga med start, stopp och snabba riktningsförändringar under 5-6 sekunder. Samma test går att överföra från den amerikanska fotbollen till ishockeyn med tillförlitliga resultat.

Testdeltagarna som utförde Pro Agility på is var amatörspelare och hockeyproffs upp till Olympisk nivå med mer än 10 års erfarenhet av ishockey i snitt.

Tränare och spelare i lag som vill använda ett tillförlitligt idrottsspecifikt test för hockey kan låna Pro Agility från amerikansk fotboll och utföra testerna på is.

Med hjälp av testresultaten från Pro Agility kan tränare och fystränare gemensamt planera och genomföra träningar på och vid sidan av isen som går att överföra till det fysiska spelet med start, stopp och riktningsförändringar med eller utan puck.

Riktigt erfarna hockeyspelare som åker skridskor bra klarar av att utföra det amerikanska fotbollstestet Pro Agility fast på is under 5 sekunder.

https://www.researchgate.net/publication/259658392_The_validity_and_reliability_of_a_novel_on-ice_test_for_ice_hockey_playersAll Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se