Spelare som satsar på att gå från ungdom till fortsatt spel på junior hög nivå ska förbättra den explosiva förmågan för att bli snabbare och mer explosiva.

Maxstyrkan ska omvandlas till explosiv hoppstyrka för att moment som start, stopp, hopp och snabba riktningsförändringar ska förbättra den fysiska delen av spelet.

Redan rörliga och starka spelare som har utvecklat god teknik i olympiska lyft kan använda olika former av frivändning för att gå från stark till explosiv.

Den som inte är rörlig nog för att utföra olympiska lyft med utvecklad teknik kan använda andra former av explosiv träning för att utveckla snabba och explosiva rörelser på planen.

En träningsgrupp bestående av duktiga U16-spelare tränade explosivt i 8 veckor under tävlingssäsongen för att utveckla snabbheten och den explosiva förmågan.

Träningen delades upp så att hälften av spelarna tränade styrketräning med kombinationer av tyngre och lättare belastning medan den andra gruppen hopptränade med hjälp av plyometriska hopp.

Efter 8 veckors explosiv träning för U16-spelare som tränade för att bli snabbare och mer explosiva under säsongen visar resultaten att styrketräning som kombinerar tunga och lätta moment som knäböj med lättare skivstångshopp förbättrar förmågan att starta, stoppa, hoppa och riktningsförändra i hög fart i på ett bättre sätt än hos spelare som utför explosiv träning enbart med hjälp av plyometriska hopp 8 veckor under tävlingssäsongen.

Hur tränar unga spelare den explosiva förmågan under tävlingssäsongen i ditt lag. Med hjälp av styrketräning, plyometriska hopp eller inte alls?


National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002425