Många barn- och ungdomstränare väljer bort traditionell styrketräning och ersätter knäböj med övningar som anses vara mera idrottsspecifika för att utveckla sprintsnabbhet hos unga idrottsutövare.

Det finns en meningsskillnad bland tränare när det gäller att träna mer eller mindre idrottsspecifikt.

För relativt otränade barn och ungdomar kan det ofta vara bättre att först utveckla grundstyrka med hjälp av traditionell styrketräning och skivstångsövningar för att uppnå den styrka som krävs för att orka träna idrottsspecifikt med rätt teknik.

-Utan att vara tillräckligt stark är det svårt att bli snabbare av idrottsspecika träningsmoment när tekniken blir lidande.

Anledningen till att knäböj ingår i flera träningsprogram är att ungdomar som fortfarande växer behöver bli starkare för att kunna bli snabbare.

Styrkan är helt enkelt en förutsättning för att unga idrottsutövare som har blivit längre och tyngre under puberteten ska kunna bibehålla och utveckla rätt teknik för att bli snabbare och mer explosiva i sin sport.

Träning för att utveckla maximal styrka är inte ett idrottsspecifikt moment utan utgör en absolut grundförutsättning för att ungdomar ska kunna vidareutveckla sin sprintsnabbhet i samband med puberteten.

Att träna styrketräning med skivstång är en av de effektivaste träningsmomenten för att unga och relativt otränade individer ska bli snabbare av anpassad träning trots att den inte räknas som idrottsspecifik.

Sprintträning som är en mer idrottsspecifik träningsform för att bli snabbare är mest effektiv för vältränade idrottsutövare medan traditionell styrketräning för utveckling av generell styrka och explosiv kraftutveckling har bäst träningseffekt på nybörjare, relativt otränade och långsamma idrottsutövare som behöver bli snabbare för att utvecklas i sin sport.

TRÄNINGSDAGBOK
http://www.webcoach.se


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


Young WB. Transfer of strength and power training to sports performance. Int J Sports Physiol Perform. 2006;1(2):74-83.